Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 16 d.

Latvijos universiteto akademinės bibliotekos vadovės viešnagė

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje balandžio 13 d. lankėsi Latvijos universiteto akademinės bibliotekos direktorė Venta Kocerė. Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas viešniai pristatė bibliotekos pokyčius ir ateities perspektyvas, kalbėjo apie iššūkius, kilusius bibliotekos rekonstrukcijos metais, apie šiandienos lankytojų poreikius, bibliotekos veiklos prioritetus ir vietą šiuolaikiniame pasaulyje. Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus darbuotoja Sandra Kuliešienė vedė išsamią ir turiningą ekskursiją po Nacionalinę biblioteką.

Išvakarėse V. Kocerė atidarė Lietuvos ir Latvijos valstybių atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą. Jos ekspozicijoje pristatomi pedagogo, kraštotyrininko Johano Kristofo Brocės (1742–1823) Livonijos piešinių ir aprašymų kolekcija iš Latvijos universiteto akademinės bibliotekos fondų. Savo piešiniais ir aprašais J. K. Brocė supažindina su daugelio miestų gyventojų užsiėmimais, tradicijomis ir aprangos stiliumi. Piešiniai atskleidžia svarbų atvykėlių vaidmenį Rygos ūkinėje veikloje. Pavyzdžiui, Rygoje sutikti lietuvių valstiečiai pavaizduoti apsirengę būdingais Rytų Lietuvai vasaros ir žiemos drabužiais. Tyrėjams prieinamas J. K. Brocės perpieštas 1253 metų dokumentas, liudijantis apie Rygos miesto ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės santykius, – tai karaliaus Mindaugo suteikta teisė Rygos pirkliams prekiauti Lietuvos valstybėje be muitų. 2017 metais Johano Kristofo Brocės kolekcija įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Latvijos nacionalinį registrą.

Su paroda jau turėjo galimybę susipažinti 15 šalių: Latvija, Estija, Lenkija, Suomija, Austrija, Vokietija, Čekija, Rumunija, Rusija, Ukraina, Lietuva, Vengrija, Baltarusija, Gruzija ir Izraelis.

Paroda eksponuojama Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Tai bendras Latvijos Respublikos ambasados Lietuvoje, Latvijos universiteto akademinės bibliotekos, Latvijos mokslų akademijos ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos projektas. Paroda veiks iki gegužės 16 d.