Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 28 d.

Balandžio 28–29 d.: „Open House Vilnius 2018“ renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Paskutinį balandžio savaitgalį jau ketvirtus metus Lietuvoje vyks atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Sostinės gyventojai ir svečiai kviečiami susipažinti su išskirtine Vilniaus miesto architektūra – duris atvers net 62 pastatai. Lankytinų objektų sąrašą puošia ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – monumentalusis socialistinio realizmo architektūros paminklas, per pusę amžiaus tapęs ne tik mokslo ir žinių simboliu, bet ir nacionalinį tautos identitetą iki šiol kuriančiu ir formuojančiu istoriškai reikšmingu pastatu.

Ekskursijas vesiantys gidai supažindins lankytojus su neeiline pastato istorija ir architektūros sprendimais.  Sužinosite, kas kūrė ir projektavo, kas naujam gyvenimui prikėlė šį didžiulį pastatą. Juk pirminis bibliotekos projektas atspindėjo puošniojo socialistinio realizmo stilių, tačiau užsitęsus statybos darbams pastato fasado dekoras buvo supaprastintas, o interjere įvyko pastebimas perėjimas modernizmo link. Išgyvenęs beveik dešimtmetį trukusias statybas, kuriose dirbo ir vokiečių karo belaisviai, objektas duris atvėrė 1963 metais kaip didžiausia to meto Lietuvos biblioteka. Laikui bėgant pastato būklė prastėjo, kol galiausiai tapo avarinė. Buvo nuspręsta statinį rekonstruoti iš pagrindų. Renovacijos procesas truko beveik tiek pat, kiek ir visas statybos laikotarpis. Atsinaujinusi biblioteka duris atvėrė  2016 metų rudenį. Naujais atspalviais suspindęs objektas žavi įvairiapusiškumu: už autentiško eksterjero slepiasi sudėtingiausi inžineriniai sprendimai, kontrastingame pastato interjere paveldo detalės susipina su šiuolaikinėmis technologijomis ir moderniais patogiais baldais. Nacionalinė biblioteka tampa nauju traukos centru Lietuvoje, jau yra sulaukusi architektūros profesionalų pripažinimo tarptautiniu ir nacionaliniu lygiu. Projektu taip pat nuolatos domisi autoritetingi tarptautiniai architektūros leidiniai, mokslo ir tyrimų institucijos.

Biblioteka tapo kaip niekada atvira: skaityklas, meno ir parodų erdves kiekvieną dieną aplanko šimtai lankytojų, tradicinį bibliotekos įvaizdį keičia naujų funkcijų ir renginių gausa. Iš naujo atgimęs, istoriškai ir architektūriškai reikšmingas bei išskirtinis objektas savyje jungia dviejų epochų pasakojimus, kuriuos išgirsite „Open house Vilnius“ ekskursijų metu. Laukiame visų mūsų bendruose namuose.

Po ekskursijų lankytojai taip pat galės apžiūrėti:

  • tarptautinę parodą „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygos 1918–1940“ (Parodų salė, III a.);
  • dailininko Mstislavo Dobužinskio heraldikos palikimo parodą  „Heraldika ne tik mokslas, bet ir menas“ (V a. atrijus);
  • vitražisto Konstantino Eugenijaus Šatūno darbų parodą (Meno erdvė, V a.);
  • Lietuvos mokinių fotografijų parodą (Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.).

Kino salėje abi dienas bus demonstruojamas trumpametražis filmas „Erdvės ir architektūros semiotika“ (2017, trukmė 9.27 min.).

III a. fojė, prie vitražo, galėsite sužinoti, kokias naujausias paslaugas lankytojams teikia Nacionalinė biblioteka.

„Open House“ savaitgalis kasmet organizuojamas daugiau nei trisdešimtyje pasaulio miestų: Barselonoje, Helsinkyje, Romoje, Melburne, Niujorke ir daugelyje kitų. Visus šiuos miestus vienija tarptautinis tinklas „Open House Worldwide“ ir bendras tikslas – įtraukti visuomenę į pokalbį apie architektūros ir aplinkos kokybę, teikti išskirtinę galimybę žmonėms suprasti, mokytis ir pažinti pastatus ir erdves, tiesiogiai pajuntant jų dvasią.

Nemokamos ekskursijos rengiamos:

balandžio 28–29 d. nuo 11.00 val. iki 17.30 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius). Ekskursijos vyks kas 15 min. Paskutinė ekskursija prasidės 17 val. Maksimalus žmonių skaičius grupėje – 20.

Organizatoriai – „Open House Vilnius“, VšĮ „Architektūros fondas“ ir Nacionalinė biblioteka.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje.

Daugiau informacijos rasite čia: www.openhousevilnius.lt