Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – 18-osios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymo šventė

Paskutinę balandžio savaitę Lietuvoje minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šią šventę organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija. Šventėje dalyvauja 6 tūkstančiai bibliotekininkų, 2500 šalies bibliotekų. Savaitės renginiai skirti visos Lietuvos skaitančiai bendruomenei.

Pirmą šios savaitės dieną Nacionalinėje bibliotekoje įvyko Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymo šventė, kurioje Lietuvos Respublikos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson apdovanojo 2017 m. geriausius šalies bibliotekininkus ir įteikė premijas bibliotekų specialistams už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius profesinius laimėjimus per praėjusius metus.

Skelbdamas savaitės atidarymo pradžią iškilmių vedėjas Richardas Jonaitis citavo Seimo narį Arūną Gelūną, kuris yra sakęs, kad bibliotekininkai – Lietuvos kultūros karūnos brangakmeniai. Su tokiu įvertinimu sutikusi ir kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson antrino, kad dėl bibliotekininkų bendruomenės atsidavimo, darbštumo ir kūrybingumo Lietuvos bibliotekos modernėja ir juda didžiausiu greičiu į priekį, palyginti su kitomis kultūros sritimis. „Be bibliotekų, kaip modernių, atvirų kultūros institucijų, indėlio neįmanoma įsivaizduoti visaverčio valstybės gyvenimo. Bibliotekų vertė ir vaidmuo yra ir išlieka išskirtinai svarbus. Ir tai yra kertinė ilgalaikio bendruomenės tvarumo sąlyga, kurią akcentuoja pasaulio kultūros formuotojai ir strategai, neseniai pristatę „Globalios vizijos“ ataskaitą“, – dėkodama Lietuvos bibliotekininkų bendruomenei kalbėjo kultūros ministrė.

Šventės kulminacija – praėjusių metų geriausių bibliotekininkų apdovanojimai

2017 m. geriausio bibliotekininko vardas suteiktas Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės informacijos duomenų skyriaus vadovei dr. Žibutei Petrauskienei. Atsiimdama diplomą, laureatė sakė, kad tai visos Vilniaus universiteto bibliotekos įvertinimas, nes „vienas lauke – ne karys“, ir tik dėl komandinio darbo buvo pasiekti puikūs rezultatai.

Praėjusių metų geriausio bibliotekos vadovo vardas suteiktas Kauno kolegijos Bibliotekos ir informacijos išteklių centro vadovei dr. Linai Šarlauskienei. Ji taip pat akcentavo komandinio darbo svarbą ir pasitikėjimo vienas kitu būtinumą.

2017 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardas suteiktas Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovei Ingai Mitunevičiūtei. Garbingą įvertinimą pelniusi jaunoji Nacionalinės bibliotekos darbuotoja savo apdovanojimą vadino gautu avansu, kuris įpareigoja ateities darbams. I. Mitunevičiūtė dėkojo savo darbovietei už tai, kad bibliotekoje jai leidžiama įgyvendinti pačias beprotiškiausias kūrybines idėjas, ir už tai, kad labai sudėtingu jos gyvenimo momentu ji sulaukė kvietimo iš Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vadovės Aldonos Augustaitienės tapti bibliotekos kolektyvo nare. „Nė nesapnavau, kad galėčiau gauti tokį apdovanojimą. Kaip niekada nesapnavau, kad dirbsiu bibliotekoje. Tačiau visais sunkiausiais gyvenimo momentais mane gelbėjo knygos, nes jos mokė gerumo, kilnumo, pagarbos ir buvo atsvara žiauriam ir neteisingam pasauliui“, – jautrią savo patirtį atkleidė I. Mitunevičiūtė.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė sveikinimo kalboje dėkojo Lietuvos bibliotekininkams už meilę profesijai ir darbui. „Didžiausia ir skaudžiausia bibliotekų problema – finansavimas, tačiau bibliotekos jau šiandien yra intelektinės laisvės lyderės. Mes – modernūs, atviri pokyčiams, naujoms bendradarbiavimo formoms ir bendruomenės poreikiams. O balandžio 26 d. Lietuvos bibliotekininkų draugija organizuoja metinę konferenciją „Kartu mes kuriame ateitį“. Konferencijoje bus pristatyta Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininko ir tarybos ataskaita, Revizijos komisijos ataskaita. Konferencijoje taip pat išgirsite įdomių pranešimų, kurių temos parinktos vadovaujantis Tarptautinės bibliotekų ir bibliotekinių organizacijų federacijos (IFLA) kovo viduryje paskelbtos Globalios vizijos ataskaitos idėjomis“, – aktyviai dalyvauti 18-osios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiuose ragino Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė.

Visą Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginių programą rasite čia ›

Kviečiame žiūrėti renginio vaizdo įrašą.

Susiję straipsniai:


Daugiau renginio nuotraukų ›