Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 26 d.

Gegužės 3–27 d.: „Lietaus vaikų“ fotografijų paroda „Dėlionės“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente atidaroma paroda, kurioje eksponuojamos fotografijos, sukurtos vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą.

Praėjusiais metais vykdant projektą „Saviraiška per meną“ vasaros stovykloje „Lietaus vaikai“ viena iš saviraiškos sričių buvo fotografija. Vaikams buvo išdalyti fotoaparatai ir jie galėjo visiškai nevaržomi fotografuoti. Didžiausias iššūkis buvo neprileisti tėvų prie šio proceso, nes jie nuolat norėjo padėti vaikams. O šio projekto tikslas buvo ne išmokyti fotografuoti, o suvokti, kaip patys vaikai mato pasaulį ir ką fotografuoja.

Per savaitę vaikai padarė kelis tūkstančius kadrų, šiai parodai atrinkti keliasdešimt iš jų. Visos fotografijos perdarytos į nespalvotas, o daugiau niekas nekoreguota.

Parodos pavadinimą pasufleravo pats vaikų fotografavimo būdas. Autizmo simbolis yra dėlionė. Teigiama, kad šie vaikai mato iš pradžių detales ir tik vėliau viską sudeda į visumą tarsi dėlionę. Tuo nesunku įsitikinti ir žvelgiant į nuotraukas, kur dažnai matome tik detales be visumos. Keri ir šių vaikų pastabumas, kai fotografuojamos smulkiausios šaligatvio detalės. Beje, šaligatvio ir dangaus nuotraukų buvo daugiausia. Dar viena unikali ausų ir burnos serija, kai jaunasis fotografas padarė kelis šimtus ausies ir burnos kadrų. Vaikui tiesiog patiko fotografavimo garsas ir jis fotografavo, kol baigėsi kortelė. Dauguma darytų portretų neturi akių, tarsi tai jiems nebūtų svarbu. Juk iš tiesų, kai nėra žmogaus akių, pradedame pastebėti daugiau detalių.

Projekto vadovė ir „Lietaus vaikų“ fotografijų parodos „Dėlionės“ kuratorė Vėtrė Antanavičiūtė-Meškauskienė.

Maloniai kviečiame aplankyti šią parodą.

Trumpai apie parodą

Data gegužės 3–27 d.
Laikas bibliotekos darbo valandomis
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“