Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 7 d.

Gegužės 7 d.: diskusija „Kodėl (ar) stiprėja spausdinta žiniasklaida interneto eroje?“

Kaip ir kasmet gegužės 7 d. minėsime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ragina šią dieną prisiminti visus, kurie kovojo už laisvą žodį, saugojo ir augino kalbą, nepamirškime pasveikinti ir šiandienos laisvo žodžio ir laisvos minties skleidėjų. Kviečiame į asociacijos „Nacionalinė spauda“ organizuojamą diskusiją „Kodėl (ar) stiprėja spausdinta žiniasklaida interneto eroje?“

Kultūros ministerijos užsakymu praėjusių metų pabaigoje buvo atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų nuomonės apklausa. Tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ apklausė 1 008 respondentus nuo 18 iki 75 metų amžiaus. Per papildomą Lietuvos tautinių mažumų tyrimą apklausti 504 to paties amžiaus žmonės. Nustatyta, kad Lietuvos gyventojai interneto portalais pasitiki kiek mažiau nei popierine spauda. 

Vertindami žiniasklaidą pagal skalę nuo vieno iki penkių, kur žemiausias rodiklis rodo nepasitikėjimą, o aukščiausias – visišką pasitikėjimą, apklausoje dalyvavę lietuviai laikraštį įvertino 4,05 balo, televiziją – 4,09 balo, radiją – 4,13 balo, o interneto portalus – 3,83 balo.

Tautinių mažumų – rusų ir lenkų – tyrimas taip pat parodė, kad jos mažiau pasitiki interneto portalais (3,83 balo). Televizija tautinių mažumų apklausoje surinko 3,73 balo, radijas – 4,01 balo, o laikraščiai – 3,8 balo.

Tai patvirtina nuomonę, kad didžiausias visuomenės informavimo priemonių turtas yra pasitikėjimas jomis, o prie to prisidėjo ne tik dabartiniai žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, bet ir ankstesnės jų kartos, skleidusios laisvą žodį.

Apie tai kviečiame kalbėtis su žurnalistais Ovidijumi Lukošiumi, Vytautu Bruveriu, Tomu Nemura, Deividu Ridiku, Rolandu Barysu. Atviros diskusijos vedėjas – Aurimas Perednis.

Organizatoriai į diskusiją kvietė ir Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros, Švietimo ir mokslo komitetų narius, Kultūros ministerijos atstovus, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos atstovus ir Ministro Pirmininko patarėjus, taip pat renginyje dalyvaus regioninių leidinių asociacijos atstovai, interneto asociacija, medijų tarybos atstovai, Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos KOMAA nariai.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 7 d.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Laikas
15 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
2 val.
Daugiau informacijos
http://www.lzs.lt; socialiniame tinkle „Facebook“