Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 4 d.

Gegužės 4 d.: diskusija „Kaip paskatinti savivaldybes kurti miestus visiems?“

Lietuvos neįgaliųjų forumas, jungiantis didžiausias negalios organizacijas Lietuvoje, gegužės 4 dieną organizuoja Europos savarankiško gyvenimo dienos minėjimo akciją „Miestas visiems“. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksianti diskusija „Ko reikia, kad savivaldybės kurtų miestus visiems?“ yra vienas iš šios akcijos renginių.

Diskusijoje drauge su vyriausybės, savivaldybių ir neįgaliųjų organizacijų atstovais ieškosime būdų, kaip paskatinti savivaldybes prisiimti visuomeninių pastatų (ypač teikiančių švietimo ir sveikatos paslaugas), infrastruktūros, informacijos ir paslaugų pritaikymo įsipareigojimus.

Ne negalia, o miesto kliūtys riboja dalies žmonių galimybes siekti tikslų ir gyventi savarankiškai. Neįgalūs žmonės nori ir gali būti aktyvūs miestiečiai ir piliečiai. Tereikia kurti aplinką, kuri leistų jiems tokiems būti. Prieinamos viešosios erdvės ir pastatai, pritaikytos paslaugos ir informacija daro bet kokį miestą, miestelį ar kaimą patogų visiems gyventojams. Neįgaliesiems svarbios visos visuomeninės paslaugos, tačiau yra sričių, kurios šiai grupei reikalingos kasdien, pavyzdžiui – švietimas arba sveikatos paslaugos.

Šiek tiek faktų:

Daugiau nei pusė bendrojo lavinimo mokyklų neprieinamos vaikams, turintiems judėjimo negalią. Mokyklose taip pat trūksta paslaugų, kad vaikai, kamuojami įvairių negalių, galėtų mokytis drauge su visais. Tai lemia prastesnius neįgaliųjų mokslo pasiekimus, o vėliau ir ribotas galimybes darbo rinkoje. Mažiau nei 20 proc. sveikatos paslaugų įstaigų visiškai prieinamos žmonėms, turintiems judumo problemų. Tik 15 proc. tokių įstaigų turi pritaikytą medicinos įrangą.

Lietuvos neįgaliųjų forumo nariai ragina savivaldybių atstovus tartis dėl konkrečių įsipareigojimų ir priemonių planų, kurie padėtų kasmet gerinti visuomeninių pastatų, erdvių ir paslaugų prieinamumą.

Renginį ves žurnalistė Daiva Žeimytė.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 4 d.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Laikas 9 val.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneris Lietuvos neįgaliųjų forumas