Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 9 d.

Gegužės 9 d.: Nacionalinėje bibliotekoje – nauja Jolitos Vaitkutės instaliacija „Pabudę iš knygų“

Kviečiame visus į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiantį jaunosios kartos menininkės Jolitos Vaitkutės instaliacijos „Pabudę iš knygų“ pristatymą ir susitikimą su autore.

„Pabudę iš knygų“ reprezentuoja valstybės kūrėjus, tautos žadintojus, rašytojus, mokslininkus. Tai tarsi tiltas tarp istorijos ir dabarties: knygos atgimsta gyvąja istorija, kuri keičia ir įprasmina erdvę“, ­– sako Lietuvoje ir už jos ribų žinoma menininkė J. Vaitkutė.

Instaliacijai sukurti šįkart autorė naudojo Nacionalinės bibliotekos atvirose knygų lentynose esančias knygų nugarėles. Kiekvieną iš jų „aprengdama“ tam tikru dydžiu, menininkė „atgaivino“ knygų lentynas sukurdama aštuonių žinomų XIX a. pabaigos tautinio atgimimo ir XX a. Lietuvai nusipelniusių asmenybių portretus. Į bibliotekos lankytojus žvelgia poetas Bernardas Brazdžionis, visuomenininkė ir publicistė Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, kalbininkas Jonas Jablonskis, semiotikas ir lingvistas Algirdas Julius Greimas, mokslininkė, archeologė Marija Gimbutienė, filosofas Stasys Šalkauskis, rašytojas, filosofas Vydūnas, prozininkė, dramaturgė Žemaitė.

„Man buvo įdomu sugalvoti pačią techniką, kuri organiškai įsilieja į knygų lentyną. Procese siekiau išlaikyti tą patį medžiagiškumą – popierių. Tai mano pirmas projektas, kuriame teko apsidrausti gyvybę, taip pat teko įveikti aukščio baimę. Pabudę portretai pasitinka lankytojus viešojoje erdvėje ir man asmeniškai yra labai svarbu, kad interjeras gali keistis ir derėti su savo pildoma misija“, – sako J. Vaitkutė.

Ateikite į įdomų meninio projekto „Pabudę iš knygų“ pristatymą pasiklausyti minčių apie viešųjų erdvių interjerų įgalinimo būdus ir galimybes. Ir, žinoma, apžiūrėti atgijusių Nacionalinės bibliotekos knygų lentynų.

Renginį ves Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas. Dalyvaus menininkė J. Vaitkutė, „2XJ architects“ architektas Jokūbas Jurgelis (vienas iš rekonstruotos Nacionalinės bibliotekos interjero kūrėjų), Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 9 d.
Laikas 15 val.
Vieta Renginių erdvė, atrijus, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“