Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 16 d.

Jubiliejaus proga – atviras pokalbis su politikos legenda ir bibliotekos bičiuliu Č. Juršėnu

Lietuvos visuomenės ir politikos veikėjas, Nepriklausomybės Akto signataras, Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas ir žurnalistas Česlovas Juršėnas gegužės 18 d. švenčia 80-metį.

Ta proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje bibliotekos bičiulį kalbino Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas.

Sveikinimo žodį tardamas Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi pažintimi su jubiliatu ir jo gausiu indėliu į bibliotekos fondų turtinimą.

Pagrindinė pokalbio tema – Č. Juršėno gyvenimo faktai ir įvykiai, nemaža dalimi tapę Lietuvos faktais ir įvykiais.

Renginio pradžioje jubiliatas pabrėžė, kad jis, kitaip nei dauguma lietuvių, yra išgyvenęs ne tris okupacijas, o keturias – gimė lenkų okupuotame Vilniaus krašte. Tėvas buvo mobilizuotas į Lenkijos kariuomenę, nors jam puikiai sekėsi, tačiau karjeros laiptais kilti kliudė tai, kad jis nesutiko save laikyti lenku. Pasak Č. Juršėno, principinė tėvo pozicija neišsižadėti savo lietuviškumo yra viena svarbiausių gyvenimo pamokų.

Jubiliatas prisiminė ir jaunystės sprendimą dėl savo ateities. Nors tėvai linkėjo rinktis kunigo arba mediko kelią, jis nusprendė tapti žurnalistu.

Č. Juršėnas atvirai dalinosi ir savo karjeros istorija: prisiminė nuobodžiausius ir prasmingiausius darbus ir pripažino, kad beveik visą gyvenimą darė tai, kas jam patinka.

Susirinkusiems jubiliatas atvirai kalbėjo ir apie savo santykį su religija, sovietmečio alkoholio vartojimo tradicijas, gana ilgai trukusį tikėjimą, kad komunistinę sistemą galima reformuoti.

Be abejo, daug dėmesio buvo skirta ir garsiajai karikatūrų kolekcijai. Ilgametis Seimo Pirmininkas pripažino, kad mėgdavo svečius pasodinti veidu į karikatūras, bet ne visų šalių delegacijoms atrodydavo priimtina drąsiai juoktis iš savęs.

Vakarą užbaigė giminaičių ir bendražygių sveikinimai.