Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 22 d.

Birželio mėnesio kino programa Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka primena, kad ir vasaros sulaukus kino seansai lauks savų žiūrovų. Jiems parengta turininga programa, kviečianti prisiminti senesnius filmus ir pasidomėti naujais.

Birželio 1 d. 18 val. – Dokumentinis filmas „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“

Kino klubo nariams pristatome Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centro neseniai sukurtą dokumentinį filmą, kuriame Kauno ir Japonijos santykiai atskleidžiami per keturias asmenybes, prieš Antrąjį pasaulinį karą palaikiusias ryšius tarp šių dviejų šalių. Tai – Jukičis Fukudzava, pirmasis japonas, paminėjęs ir aprašęs Kauną dienoraštyje, kai 1862 m. kartu su 36 japonų misija keliavo per Lietuvą traukiniu ir čia trumpam išlipo pasivaikščioti. Pirmųjų lietuviškų knygelių apie Japoniją autorius Steponas Kairys 1905 m. buvo sužavėtas nedidelės tolimos valstybės, kuri sugebėjo nugalėti dešimteriopai didesnę Rusiją ir įkvėpė lietuvių ryžtą siekti nepriklausomybės. Net kelis kartus Japoniją aplankęs žurnalistas ir keliautojas Matas Šalčius 1929 m. ryžosi šią šalį iš Kauno pasiekti… motociklu. Ir galiausiai – diplomatas Čijunė Sugihara, 1940 m. savo žygdarbiu suvienijęs abi tautas.

Projektas pradėtas vykdyti 2017 m. vasarą, jį remia Tarptautinis Tošibos fondas (TIFO). Kūrėjų komandai priklauso VDU darbuotojai dr. Aurelijus Zykas, dr. Linas Didvalis ir Kristijonas Jakubsonas. Filme 20 Japonijos ir Lietuvos visuomenės veikėjų pristato istorijas iš skirtingų perspektyvų. Filmas dvikalbis: japonų ir lietuvių kalba, su subtitrais, tad gerai suprantamas abiem tautoms.

Renginyje dalyvaus filmo kūrėjai. Po filmo peržiūros skiriama laiko klausimams ir atsakymams. Renginio trukmė – 1 val. 30 min.


Birželio 2 d. 11 val. – Animacinis filmas „Aukso žirgas“ (rež. Valentas Aškinis)

Minėdama Tarptautinę vaikų gynimo dieną Nacionalinė biblioteka savaitgalį kviečia šeimas apsilankyti bibliotekos Kino salėje. Šeštadienį ir sekmadienį 11 val. mėgausimės profesionaliai parengta animacine programa, kurią pateikė tarptautinio animacijos filmų festivalio „Tindirindis“ organizatoriai. Renginius ves animacijos režisierius, „Tindirindio“ organizatorius Valentas Aškinis.

Animacinis filmas „Aukso žirgas“ sukurtas senųjų baltų pasakų motyvais ir pagal to paties pavadinimo Janio Rainio pjesę apie dieviškųjų dvasių išlaisvinimą iš vergijos. Tai istorija apie tobulėjimo, sielų atpirkimo ir išvadavimo kelią. Šis filmas – tai saulėgrįžos pasaka, mito apie Saulės pagrobimą, jaunikaitį Aušvydą, Stiklo kalną ir užkerėtą princesę Saulę, apie žiaurų princą, Baltąjį Tėvą ir Juodąją Motę interpretacija.

Filmas visai šeimai „Aukso žirgas“ gvildena pasakos rūbu apipintas amžinąsias vertybes, blogio ir gėrio kovą.

Princesė Saulė simbolizuoja gėrį, šviesą ir meilę. Juodoji Motina įkalina ją ledo karste ant aukščiausio kalno. Blogio jėgos laimi ir ilgam karalystę užvaldo tamsa, ašaros, neapykanta ir neviltis. Daugybė drąsuolių bando savo laimę išgelbėti karalaitę, bet niekam tai nepavyksta. Kas ją išlaisvins? Kas grąžins žmonėms šviesą?

Pagrindinį herojų Aušvydą, kuris keliauja prikelti princesės Saulės, įgarsino aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis, princesę – Neringa Nekrašiūtė, Juodają Motę – Larisa Kalpokaitė, o Baltąjį Tėvą – Sigutis Jačėnas, pasakotojas – Algirdas Latėnas. Partneris – festivalis „Tindirindis“.

„Aukso žirgą“ pristatys jo prodiuseris ir režisierius V. Aškinis.


Birželio 3 d. 11 val. – Animacijos festivalio „Tindirindis 2017“ programa „Pasakų pasaulis“

Šias pasakas sukūrė įvairių šalių animatoriai. Rusų studijos „Gubernija“ meistrai ekranizavo norvegų pasaką „Valemonas“, kurioje pasakojama apie mažąją princesę ir užburtą baltąjį lokį. Pasakoje „Tikras reikalas“ pamatysime, kas atsitiko mažosioms beždžionėlėms nusprendus pasipuošti skrybėlaitėmis. Nepalo animatoriai sukūrė filmą „Sila“, kuris pasakoja apie mažo kaimelio vaikų istoriją, nutikusią derlinguoju sezonu. Turkų režisierių Cenko Koksalo ir Ozgul Gurbuz filmas „Žaidimų namai“ ir režisieriaus Hsin-Ying Liu filmas „Baimės sluoksniai“ gvildena labai skaudžias smurto prieš vaikus problemas. Trumpų istorijų ir pasakų programos pabaigoje lietuvių režisierius Gediminas Šiaulys pristatys magišką ir mistišką animacinę juostą „Kaukai“, kurioje nagrinėjama retai paliečiama mirties tema.

  1. Mažiausias pasaulyje žmogus. Megztinis, rež. Juan Pablo Zaramella, Prancūzija, 1 min. 10 sek., 2017;
  2. Valemonas, rež. Mariya Stepanova, Rusija, 8 min. 41 sek., 2017;
  3. Safari, rež. Erica Gualandi, Didžioji Britanija, 3 min. 5 sek., 2017;
  4. Tikras reikalas, rež. Katerina Savina, Rusija, 4 min., 2016;
  5. Smaližius, rež. Kelse Whitfield, JAV, 5 min., 2017;
  6. Debesėlis ir banginis, rež. Alyona Tomilova, Rusija, 3 min. 34 sek., 2016;
  7. Žaidimų namai, rež. Cenk Koksal, Ozgul Gurbuz, Turkija, 3 min. 21 sek., 2017;
  8. Mažiausias pasaulyje žmogus. Valgymo lazdelės, rež. Juan Pablo Zaramella, Prancūzija, 1 min. 10 sek., 2017;
  9. Sila, rež. Deepak Subba, Nepalas, 3 min. 30 sek., 2017;
  10. Užkabinantis, rež. Bastiaan Schravendeel, Olandija, 6 min. 28 sek., 2017;
  11. Baimės sluoksniai, rež. Hsin-Ying Liu, Didžioji Britanija, 3 min. 28 sek., 2017;
  12. Sala, rež. Max Mortl, Robert Lobel, Vokietija, 2 min. 30 sek., 2017;
  13. Linijos pabaiga, rež. William Cogo, Brazilija, 2 min. 47 sek., 2016;
  14. Kaukai, rež. Gediminas Šiaulys, Lietuva, 11 min. 20 sek., 2017.

Programą pristatys festivalio „Tindirindis 2017“ organizatorius V. Aškinis. Partneris – festivalis „Tindirindis“.


Birželio 9 d. 11 val. – Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos studijos „Animapaletė“ autorinės animacijos filmų programa „Animacinė gama – 2018“

Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos animacijos studija „Animapaletė“ gyvuoja jau 14 metų. Studijoje sukurti moksleivių filmai dalyvavo ne viename respublikiniame animacijos filmų festivalyje ir pelnė apdovanojimų.

Animacijos režisierė Sandra Vydmontė džiaugiasi, kad studijoje lankosi ne tik vaikai, bet ir brandaus amžiaus žmonės. Kai kurie ateina smalsumo vedami, o vėliau susidomi ir lieka kurti savo filmo. Kūrimo procesas trunka visus mokslo metus: nuo filmo idėjos iki įgyvendinimo.

Po filmų peržiūros vyks apdovanojimų ceremonija. Į Nacionalinę biblioteką rinksis jaunieji animacijos filmų kūrėjai, jų tėvai ir draugai. Renginio dalyviams koncertuos Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos auklėtiniai.


Birželio 11 d. 17.30 val. – Dokumentinis filmas „Pavergtųjų sukilimas“ (rež. Algis Kuzmickas)

Dokumentinis filmas „Pavergtųjų sukilimas“ skiriamas dr. Kazio Ambrozaičio (1918–2015) šimtosioms gimimo metinėms. Filme atskleidžiami 1939 m. rugpjūčio 23 d. Molotovo–Ribentropo pakto padariniai Europoje, prisimenant ir Baltijos valstybių okupaciją, o šio suokalbio tiesioginė pasekmė – 1941 m. birželio 23–28 d. sukilimas Lietuvoje. Tarp jo dalyvių buvo ir dr. Kazys Ambrozaitis, kuris drauge su kitais įvykių liudininkais filme pasakoja apie to meto įvykius.

Renginyje dalyvaus filmo kūrėjai, bus pristatyta dr. K. Ambrozaičio – gydytojo rentgenologo, filantropo, lietuviškos kultūros organizatoriaus ir rėmėjo – asmenybė. Įžanginį žodį tars Lietuvos žurnalistas, publicistas, politikos ir kultūros apžvalgininkas, redaktorius Vidmantas Valiušaitis,  kuris yra vienas iš dokumentinio filmo kūrėjų. Bus išklausytas Prezidento Valdo Adamkaus specialiai šiam filmui skirtas palydimasis žodis. Filmo prodiuseris Saulius Bartkus. Po filmo peržiūros skiriama laiko klausimams ir atsakymams.

Renginio trukmė – 2 val.


Birželio 12 d. 17.30 val. – Dokumentinis filmas „Vėjelis iš Lietuvos“ (rež. Saulius Beržinis)

Šis  filmas skirtas lietuvių verslininko, filantropo, mecenato Juozo Kazicko šimtosioms gimimo metinėms.

Dokumentinė kino saga apie Utenos krašto 1863 m. sukilimo tremtinių ainių likimus Užvolgės stepių Čiornaja Padinos kaime. Nors lietuviškai kalbančių ten lieka vis mažiau, vaikai vis dar mokomi skaityti lietuviškai. „Įdomu, kad visi ten kalba uteniškių tarme, dainuojamos uteniškių dainos“, – pasakoja režisierius. Čiornaja Padinoje – ir iškilaus JAV lietuvių verslininko, filantropo Juozo Kazicko šaknys. Filmo operatorius S. Beržinis.

Renginyje dalyvaus Kazickų šeimos fondo vadovė Jūratė Kazickaitė, Kazickų šeimos fondo Niujorke vadovė Neila Baumilienė, režisierius S. Beržinis.


Birželio 13 d. 17.30 val. – Dokumentinis filmas „Adolfas Damušis“ (rež. Arvydas Reneckis)

Šis dokumentinis filmas skiriamas dr. Adolfo Damušio (1908–2003) 110-osioms gimimo metinėms. Filmo prodiuseris A. Reneckis.

Kino juostoje pristatoma dr. A Damušio – Lietuvos chemiko, mokslininko išradėjo, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro, jaunimo ugdytojo ir vadovo, pasipriešinimo sovietų ir nacių okupaciniams režimams dalyvio – asmenybė.

Renginyje dalyvaus dr. A. Damušio palikimo tyrinėtoja dr. Ilona Strumickienė, Adolfo Damušio demokratijos centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.  Po filmo peržiūros skiriama laiko klausimams ir atsakymams.

Renginio trukmė – 1 val. 30 min.

Apie Adolfą Damušį:

Apie Adolfo Damušio demokratijos studijų centrą:


Birželio 22 d. 12 val. – Kino popietė. Filmas „Skrydis per Atlantą“ (rež. Raimondas Vabalas)

Prieš 85-erius metus (1933 m.) įvykusį legendinį lietuvių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį per Atlanto vandenyną vienmotoriu lėktuvu „Lituanica“ atkuriantis filmas – didžiausią populiarumą pelnęs lietuviškas vaidybinis filmas, sulaukęs daugiau nei 647 000 žiūrovų. Kūrinys iki šiol laikomas vienu geriausių Lietuvoje sukurtų istorinių patriotinių filmų.

Pagrindinius vaidmenis atlieka Remigijus Sabulis (Steponas Darius) ir Eimuntas Nekrošius (Stasys Girėnas), taip pat vaidina Regimantas Adomaitis, Eugenija Bajorytė, Juozas Budraitis, Povilas Gaidys, Gediminas Girdvainis, Valentinas Masalskis, Jonas Vaitkus ir kiti.

Scenarijaus autoriai – R. Vabalas, Juozas Glinskis, operatorius – Jonas Tomaševičius, kompozitorius – Bronius Kutavičius, dailininkas statytojas – Algirdas Ničius, kostiumų dailininkė – Irena Vabalienė. Partneris – Lietuvos kino centras.


Birželio 28 d. 18 val. – Nepatogus kinas. Filmas „Irano reivas“ (rež. Susanne Regina Meures)

Anooshas ir Arashas – Teherano andergraundo technomuzikos scenos pionieriai. Pavargę salpstytis nuo policijos, nepatenkinti savo stagnuojančia karjera, jie dar kartą organizuoja paskutinės minutės vakarėlį dykumoje. Grįžę vėl nesėkmingai bando pardavinėti savo įrašus, tačiau net atsispausdinti albumo viršelį be valdžios leidimo yra nelegalu. Anooshą sulaiko policija, vilties, atrodo, nebelieka. Tačiau viską apverčia telefono skambutis – vyrukų kuriama muzika patiko vieno didžiausių technomuzikos festivalių pasaulyje rengėjams ir jie kviečiami atvykti į Šveicariją. Ciuriche jie pasijunta kaip sapne – interviu radijui ir žurnalams, milijonai reiverių nubloškia juos į kitą dimensiją. Jų gimtojoje šalyje Irane technomuzika ir apskritai visa vakarietiška muzika draudžiama, tad Irano reiveriai priversti rinktis: pasilikti Europoje ar grįžti namo?

Operatoriai – Gabrielis Lobosas, S. R. Meures, prodiuseris – Christianas Frei. Partneris – festivalis „Nepatogus kinas“.

Filmo svetainė 

Anonsas ›

Kino salėje vietų skaičius ribotas (22 vietos). Į visus seansus įėjimas laisvas.

Linkime malonių įspūdžių.

Trumpai apie filmus

Data
Laikas
Vieta
Filmas
Birželio 1 d. 18 val. Konferencijų salė, V a.

Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai, 2017 m., dokumentinis, 63 min., sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centras 

Birželio 2 d. 11 val. Kino salė, V a.

Aukso žirgas, 2014 m., animacinis, 82 min., rež. Valentas Aškinis

Birželio 3 d. 11 val. Kino salė, V a.

Animacijos festivalio „Tindirindis 2017“ programa „Pasakų pasaulis“, 60 min.

Birželio 9 d. 11 val. Konferencijų salė, V a. Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos studijos „Animapaletė“ autorinės animacijos filmų programa „Animacinė gama – 2018“

Birželio 11 d.

17.30 val. Kino salė, V a.  Pavergtųjų sukilimas, 2011 m., dokumentinis, 80 min., rež. Algis Kuzmickas
Birželio 12 d. 17.30 val. Kino salė, V a.  Vėjelis iš Lietuvos, 2008 m., dokumentinis, 83 min., rež. Saulius Beržinis
Birželio 13 d. 17.30 val. Kino salė, V a.

Adolfas Damušis, 1991 m., atnaujintas 2018 m., dokumentinis, 45 min., rež. Arvydas Reneckis

Birželio 22 d. 12 val. Kino salė, V a.

Skrydis per Atlantą, 1983 m., istorinis meninis, 95 min., rež. Raimondas Vabalas

Birželio 28 d. 18 val. Konferencijų salė, V a.

Irano reivas, 2016 m., dokumentinis, 86 min., rež. Susanne Regina Meures