Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 30 d.

Gegužės 30 d.: intuityvios muzikos studija #3

Gegužę galima drąsiai vadinti muzikavimo mėnesiu Vilniuje. Neseniai nuskambėjo Gatvės muzikos dienos aidai, o šįkart Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į laisvos garsinės kūrybos patyrimą, vyksiantį Muzikavimo erdvėje. Galite atsinešti ir savo mėgstamą muzikos instrumentą ar tiesiog šiaip dalyvauti.

Siektume atverti intuityvų muzikavimą, kaip saviraiškos, susitelkimo ir komunikacijos priemonę, galbūt pasitelkdami kompozitorių Karlheinzo Stockhauseno ir Johno Cage‘o idėjas, ar tiesiog sekdami ten, kur veda garsai.

XX a. muzikos novatoriui K. Stockhausenui, kuris ir išpuoselėjo šią sampratą, intuityvi muzika atspindi labiau kūrybos ar atlikimo būdą nei muzikos žanrą, nusako veiksmą, kuris priartina prie pačios garsinės išraiškos esmės.

Tokiu aktyviu būdu tiriant garsą, įsigilinimas tampa kartu ir savęs pažinimo priemone, o grojant bendrai, grupėje, mokomasi harmoningo santykio su kitais atlikėjais, galbūt visai naujo neįprasto derinimosi tarpusavyje. Pati garsinės išraiškos patirtis ne mažiau svarbi, kaip ir rezultatas, kūrinys. Geras kiekvieno dalyvio nusiteikimas, atvirumas, gebėjimas įsiklausyti būna net ir svarbesnis už įgimtus gabumus ar techninius įgūdžius.

Muzikavimo būdas nulemia garsinę visuma, – bet tai vis ta pati, nuolat besikeičianti muzika, gal labiau organiška, lyg natūraliai atsirandanti ir savaime besivystanti, gimstanti esamu momentu, nesikartojanti, nenuspėjama, akustinė ar elektroninė, atverianti naujų kūrybinių sumanymų ir visada pozityvi.

K. Stockhausenas yra pasakęs: „Kad būtų galima išgauti muziką, kurią pavadinčiau intuityvia, reikia štai kokių sugebėjimų – muzikantas turi išmokti nebūti egocentriškas. Kai tampate savotišku radijo imtuvu, laidininku, jums nebesvarbi savęs išraiška; jūs iš viso nustojate domėtis savimi. Apstulbsite patyrę, kas atsitinka pasiekus šią būseną: jūs priartėsite prie garsinės išraiškos šaltinio arti kaip niekad.“

Muzikavimo erdvėje pasvarstytume, kaip iš tiesų taip įmanoma, paklausytume tokios muzikos pavyzdžių iš Nacionalinės bibliotekos fonotekos fondų ir galbūt, lyg niekur nieko, imtume groti patys.

Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 30 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė apie 2  val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“