Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 30 d.

Gegužės 30 d.: dalijimosi kultūra: ar galiu gauti iš to naudos?

Norėtumėt sužinoti, kaip internete skelbti savo kūrybą, kaip apsaugoti savo kūrinius ir drauge padaryti juos labiau matomus? Kaip skatinti teisėtą kūrinių pakartotinį naudojimą ir pagarbą autorių teisėms? Tuomet užsukite į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamą seminarą šiomis temomis.

Renginys organizuojamas įgyvendinant projektą „E. paslauga: skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinynas ir įrankiai“, kuris iš dalies finansuojamas Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis.

Nacionalinė biblioteka kviečia naudotis nauja elektronine paslauga, skirta kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų teisėms identifikuoti ir ženklinti pagal „Creative Commons“ licencijas. Naujasis bibliotekos sukurtas įrankis aktualus kūrėjams, kurie savo kūrinių nuotraukas ar įrašus skelbia internete, todėl yra svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis paskelbtą turinį gali naudoti kiti vartotojai. Be to, taip skatinama ir pagarba autorių teisėms. Vartotojams sudaromos sąlygos greitai ir lengvai rasti dominantį turinį kartu su informacija apie jo naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, galimybę naudotis nuotraukomis, vaizdo ar garso įrašais kuriant kitus meno objektus ar pan.

Atviromis naudojimosi licencijomis paženklinta vaizdo ar audiovizualinė medžiaga yra patraukli „Wikimedijos“ platformai, kurioje sukaupti duomenys vėliau naudojami pildant nemokamą interneto enciklopediją „Wikipedia“, pritraukiančią milijonus lankytojų ir turinčią labai gerus reitingus „Google“ paieškos sistemoje. Į „Wiki“ patekę kultūros objektai daug lengviau atrandami globalioje interneto paieškoje, o kartu didėja ir tinkamai paženklinto objekto sklaida.

Renginyje dalyvaus autorių teisių specialistai, svečiuosis grupė „Afrikos būgnai“.

Dėmesio! Renginys skirtas jauniesiems kūrėjams, vizualinių menų, muzikos ir panašių kūrybinių studijų studentams.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 30 d.
Laikas 11 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas būtina registracija  
Rėmėjai Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, „Red Bull“, Caffeine“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“