Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 25 d.

„Afrikos dienos 2018“ kviečia geriau pažinti egzotišką žemyną

Gegužės 24-ą, Tarptautinės Afrikos dienos išvakarėse, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atidarė tradicinį festivalį „Afrikos dienos 2018“.

„Pažinti kaimyninį kontinentą svarbu, nes Europa ir Afrika yra glaudžiai susijusios: viena vertus, susiduriame su bendrais iššūkiais, tokiais kaip tarptautinis terorizmas, organizuotas nusikalstamumas, nelegali migracija, su kuriais galime susidoroti tik veikdami išvien. Kita vertus, matome bendrų galimybių – stiprinant verslo ryšius, ekonominį bendradarbiavimą su šiuo itin sparčiai augančiu kontinentu, galime siekti abipusiai naudingo darnaus vystymosi ir gerovės“, – sakė L. Linkevičius.

„Džiaugiuosi, kad Nacionalinė biblioteka tapo „Afrikos dienų“ namais ir jau antrus metus šio festivalio atidarymas vyksta būtent čia. Nacionalinė biblioteka – atvira organizacija, skatinanti tarpkultūriškumą, įvairių šalių ir netgi žemynų bendradarbiavimą, pažinimą ir toleranciją. Kviečiu kartu atrasti dar neatrastą Afrikos žemyną ir kartu švęsti Tarptautinę Afrikos dieną“, – kvietė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Renginyje Lietuvos ultramaratonininkas Aidas Ardzijauskas dalinosi įspūdžiais iš Lietuvos šimtmečiui paminėti skirto bėgimo „Dakaras–Vilnius“ Afrikos keliais. Ta proga bibliotekoje pristatyta Gedmino Kropio fotografijų paroda „Bėgimas Dakaras–Vilnius: Afrikos keliais į Lietuvos šimtmetį“, kurioje įamžintos akimirkos iš bėgimo per Afrikos šalis. Lietuvoje gyvenanti etiopė Eskedar Maštavičienė pademonstravo tradicinę Etiopijos kavos virimo ceremoniją ir visus pavaišino kava. Režisieriaus Richardo Pakleppos filmu „Paths to Freedom“ („Keliai į laisvę“) atidaryta Namibijos filmų programa.

Užsienio reikalų ministerija Tarptautinės Afrikos dienos proga, kuri pasaulyje minima gegužės 25-ąją, kasmet organizuoja renginių ciklą „Afrikos dienos“. Šiemet renginiai vyks daugiau nei dvi savaites – iki birželio 6 dienos. Festivalio lankytojai turės galimybę susipažinti su spalvinga Afrikos žemyno šalių kultūra ir tradicijomis, verslo galimybėmis, plėsti supratimą apie šį žemyną, jo ryšius su Lietuva.