Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 8 d.

Birželio 7–8 d.: atviros diskusijos apie moterų lyderystę ir kiti renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Birželio 6–8 d. Vilniuje vyks tarptautinis Moterų politikos lyderių suvažiavimas  (angl. The Women Political Leaders Summit ). Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su forumo organizatoriais ir kviečia dalyvauti prasminguose viešuose šios iniciatyvos renginiuose Nacionalinėje bibliotekoje: diskusijose, filmo peržiūroje, taip pat išbandyti jėgas praktiniuose užsiėmimuose.

Birželio 7 d. 12 val. – dokumentinio filmo „Solidarumas pagal moteris“ peržiūra

Dokumentinėje režisierių Martos Dzido ir Piotro Śliwowskio juostoje pasakojamos pamirštos su komunizmo sistema kovojusių lenkių moterų istorijos. Filmas bus rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais. Filmo anonsas ›

Birželio 7 d. 16 val. – diskusija „Laisvės moterys. Solidarność ir Sąjūdžio moterų susitikimas“

Lietuvai ir Lenkijai švenčiant valstybių nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, abiem šalims minint moterų balsavimo teisės įtvirtinimo šimtąsias metines, o Lietuvai – dar ir Sąjūdžio 30-metį, Lenkijos institutas Vilniuje pakvietė prie bendro stalo diskusijai „Laisvės moterys. Solidarność ir Sąjūdžio moterų susitikimas“  moteris, kurių veikla Lenkijoje ir Lietuvoje XX a. 8-ame – 10-ame dešimtmetyje aktyviai prisidėjo prie visuomeninių ir politinių pokyčių, lėmusių abiejų šalių nepriklausomybės atkūrimą. Tai bus pirmasis Solidarność ir Sąjūdžio moterų susitikimas Lietuvoje. Diskusijoje dalyvaus Urszula Doroszewska, Maria Przełomiec, Ewa Tomaszewska, Jadwiga Chmielowska, taip pat Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Halina Kobeckaitė, Nijolė Oželytė, Angonita Rupšytė. Jos pasidalins asmenine patirtimi ir motyvacija, primins svarbiausius ano meto įvykius, kalbės apie ryšius tarp abiejų garsiųjų visuomeninių judėjimų, apie Solidarność ir Sąjūdžio struktūrų veiklos skirtumus ir panašumus. Diskusiją modernuos Vytautas Bruveris.

Diskusija vyks lietuvių ir lenkų kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Abu šiuos renginius organizuoja Lenkijos institutas Vilniuje. Projekto partneriai: Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Adomo Mickevičiaus institutas Varšuvoje, Europos solidarumo centras Gdanske, Nacionalinė biblioteka.

Birželio 7 d. 18 val. –  diskusija „Atlyginimų skirtumai: atotrūkis, už kurio slypi ne tik pinigai?“

Vyrų ir moterų atlyginimų atotrūkis Lietuvoje yra 14,4 proc. (Eurostat, 2016). Pasaulio ekonomikos forume apskaičiuota, kad atlyginimų skirtumą pasaulyje panaikinsime maždaug po 100 metų. Kaip pagreitinti pažangą? Ar atotrūkiui panaikinti užtektų tik finansinių priemonių? O gal ši problema apima kur kas daugiau? Diskusijos vedėja – Dovilė Grigienė. Dalyvauja Kosovo prezidentė Atifete Jahjaga, Bermudų premjerė ministrė Jennifer Smith, Donatas Paulauskas ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Birželio 7 d. 19 val. ­– diskusija „Kelias į karjerą: praradimai vs atradimai“

Kai kalbama apie moterų karjerą, dažnai keliamas pasirinkimo klausimas – kaip suderinti profesinį ir šeimos gyvenimą, ko teks atsisakyti, sveriami praradimai ir matuojama galimybių nauda. Kodėl tokius klausimus keliame kalbėdami būtent apie moterų karjerą? Pokalbyje su vadovėmis – Romualda Stragiene, „BIOK laboratorijos“ vadove, ir LRT vadove Monika Garbačiauskaite-Budriene – klausime, ar joms teko ko nors atsisakyti dėl karjeros, kaip klostėsi jų profesinis kelias, kas lėmė jų pasirinkimą.

Birželio 8 d. 16 val. – diskusija: „Gyvenimiškos patirtys laužant stereotipus technologijų srityje“

Ieškosime atsakymų į klausimus, kokie stereotipai vis dar įsigalėję mūsų visuomenėje, o galbūt jų jau nebėra? Ką turime keisti ir kokius žingsnius turėjo žengti diskusijos dalyvės, savo pavyzdžiu įrodžiusios, kad įmanoma sulaužyti stereotipus ir kad daug kas yra kitaip, nei kartais atrodo tame mus supančiame technologijų pasaulyje. Moterys kuriančios, buriančios ir keičiančios mus supančią aplinką.

Diskusiją organizuoja „Women Go Tech“, dalyvauja Milda Mitkutė („Vinted“ įkūrėja); Aurelija Urbonavičiūtė (startuolio „Tipi“ įkūrėja), Vida Jonušytė („Trafi“ duomenų komandos vadovė), Lina Valiokaitė („Women Go Tech“ alumnė ir „DXC Baltic“ duomenų analitikė); Guostė Klimienė („Women Go Tech“ ugdytinė ir „Luminor AML“ specialistė).

„Women Go Tech“ – pirmoji mentorystės programa Lietuvoje, skirta studentėms ir profesinį kelią pradėjusioms moterims, kurias domina karjera technologijų sektoriuje. Kviečiame visus prisiliesti prie technologijų per išskirtines moterų istorijas ir praktinius užsiėmimus!

Birželio 8 d. 17 val. – dirbtuvės „Technologijų kūrėjas per 1 val.? Pabandykime“

„Robotikos akademija“ kartu su „Women Go Tech“ technologijų entuziastus ir visus tuos, kurie nori atrasti dalelę išradėjo savyje, kviečia į ypatingas dirbtuves, kur per vieną valandą bus galima pačiam susikonstruoti robotą ir išbandyti jį atliekant specialias užduotis. Kiekviena (-as) iš mūsų turime gabumų kurti, tad kviečiame atvykti ir išbandyti save robotų kūrime. Nesvarbu, ar kiekvieną dieną žaidi su įvairiausiais įrenginiais, ar juos paskutinį kartą rankose laikei tik pradinėse klasėse. Atsivesk savo draugą, sesę, brolį ar giminaitį, nesvarbu vaikai jie ar jau suaugę žmonės, kurti ir kartu gerai praleisti laiką.

Praktinius užsiėmimus ves „Robotikos akademijos“ mokytojos, kurios padės suvokti robotų konstravimo ypatumus ir atsakys į visus kylančius klausimus.

Visi šie renginiai yra „Moterų politikos lyderių suvažiavimo 2018“, globojamo Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, papildomos programos dalis.


Susiję straipsniai: