Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 6 d.

Birželio 6 d.: dokumentinio filmo „Tibetietiška mandala Kaune“ peržiūra

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka siūlo pabėgti nuo alinančio karščio ir birželio pirmojo trečiadienio vakarą atvykti į išskirtinio filmo peržiūrą. Pristatysime 1996 metais sukurtą archyvinės dokumentikos filmą „Tibetietiška mandala Kaune“ (30 min.).

Neilgą, bet vaizdingą kino pasakojimą sukūrė Aleksandras Jegorovas-Džyza (1952–2014), bliuzo ir džiazo muzikantas, žurnalistas, antisovietinio pasipriešinimo dalyvis, ilgametis Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos darbuotojas. Savo iniciatyva nedideliu tiražu išleistą vaizdajuostę Aleksandras padovanojo tuometinei Nacionalinės bibliotekos Orientalistikos skaityklai.

1996 m. gegužę Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune keturi tibetiečiai vienuoliai iš spalvoto smėlio supylė vadinamą Tūkstantrankio Avalokitešvaros (Čenrezigo) proto mandalą. Šiuo žingsniu jie siekė skleisti mandalos meną ir filosofiją (anksčiau prašalaičiams nepasiekiamas žinias) Lietuvoje ir Vakaruose taikos pasaulyje vardan. Budistai tiki, kad vien žvelgiant į mandalą protas įgauna išskirtinę ramybę, mandala įkvepia visa apimančiai meilei, išminčiai ir atjautai. 

„Mandala yra simbolinis dvasios darnos ratas, atspindintis amžinybę. Jis apjuostas pirmapradėmis penkių stichijų – erdvės, vandens, žemės, ugnies ir vėjo – „liepsnojančiomis“ šviesomis, t. y. penkeriopa pirmapradės sąmonės energija, iš kurios kūrėsi, kuriasi ir kursis visų pasaulių matmenys“, – filmo anotacijoje rašo Algirdas Kugevičius.

Laukiame jūsų.

Trumpai apie renginį

Data birželio 6 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“