Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 1 d.

Gegužės 31 d. – birželio 30 d.: Sąjūdžio 30-mečiui skirta paroda

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje eksponuojama Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) 30-mečiui skirta paroda „Griaunant imperiją: Sąjūdžio spauda ir plakatai“, kurioje galima pamatyti pirmuosius LPS leidinius ir plakatus.

1988 m. birželio 3 d. Vilniuje į Mokslų akademijos salę susirinkę apie 500 žmonių, daugiausia inteligentų, įsteigė  Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį. Netrukus Sąjūdžio rėmimo grupės ėmė steigtis visoje Lietuvoje, surengti pirmieji daugiatūkstantiniai mitingai, taip pat jaunimo grupių koncertų žygiai – vadinamieji roko maršai.

Sąjūdžio ir laisvos Lietuvos idėjos sklido iš „Sąjūdžio žinių“ ir kitos savilaidinės spaudos puslapių.

Sąjūdžio spauda buvo platinama laikantis principo: „Perskaitęs būtinai perduok kitam su sąlyga, kad jis padarys tą patį.“

Parodoje eksponuojami 1988–1989 m. vykusių mitingų, roko maršų, kitų renginių plakatai iš mūsų bibliotekos Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvo. Unikalų eksponatą – plakatą, 1988 m. surengtame konkurse laimėjusį pirmąją vietą, – iš asmeninės kolekcijos parodai paskolino plakato kūrėjas, Nacionalinės bibliotekos dailininkas Jokūbas Zovė.

Parodoje taip pat galima apžiūrėti pirmųjų savilaidinių Sąjūdžio laikraščių originalus: aukštųjų ir bendrojo lavinimo mokyklų, pramonės įmonių, įvairių Lietuvos vietų – Šakių, Vilkaviškio, Plungės, Kretingos, Raseinių ir kitų miestų – LPS rėmėjų leidinius.

Paroda bus eksponuojama iki birželio 30 dienos.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 31 d. – birželio 30 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook