Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 11 d.

Nacionalinėje bibliotekoje diskutuota apie moterų įtakos didinimą politikoje ir viešajame gyvenime

Moterų pasaulio lyderių tarybai pirmininkaujančios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva birželio 6–8 dienomis Vilniuje vyko tarptautinis Moterų politikos lyderių suvažiavimas (angl. The Women Political Leaders Summit). Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, glaudžiai bendradarbiaudama su forumo organizatoriais, plačiąją visuomenę kvietė  dalyvauti prasminguose viešuose šios iniciatyvos renginiuose: diskusijose, filmo peržiūroje, taip pat išbandyti jėgas praktiniuose užsiėmimuose. Diskusijose moterys lyderės kartu su verslo, akademinės bendruomenės, pilietinės visuomenės atstovais aptarė, kaip paskatinti moterų dalyvavimą politikoje, užtikrinti lygiavertes ekonomines galimybes, stabdyti smurtą prieš moteris.

Ypač didelio pasisekimo sulaukė Lietuvos ir Lenkijos politikių susitikimas-diskusija. Lietuvai ir Lenkijai švenčiant valstybių nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, o Lietuvai – dar ir Sąjūdžio 30-metį, Lenkijos institutas Vilniuje pakvietė prie bendro stalo padiskutuoti tema „Laisvės moterys. „Solidarność“ ir Sąjūdžio moterų susitikimas“. Susitikime dalyvavo žinomos  moterys, kurių veikla Lenkijoje ir Lietuvoje XX a. 8–10 dešimtmetyje aktyviai prisidėjo prie visuomeninių ir politinių pokyčių, lėmusių abiejų šalių nepriklausomybės atkūrimą. Tai buvo pirmasis „Solidarność“ ir Sąjūdžio moterų susitikimas Lietuvoje. Jos pasidalino asmenine patirtimi ir motyvacija, priminė svarbiausius ano meto įvykius, kalbėjo apie ryšius tarp abiejų garsiųjų visuomeninių judėjimų, apie „Solidarność“ ir Sąjūdžio struktūrų veiklos skirtumus ir panašumus. Diskusiją moderavo politikos apžvalgininkas, žurnalistas Vytautas Bruveris.

Kitose diskusijose, vykusiose Nacionalinėje bibliotekoje, moterys lyderės analizavo moterų ir vyrų atlyginimų atotrūkį ir siūlė receptus, kaip šią nelygybę sparčiau panaikinti. Diskusijoje apie moterų karjerą buvo keliamas pasirinkimo klausimas, kaip suderinti profesinį ir šeimos gyvenimą, kalbėta, ko tenka atsisakyti dėl profesijos, buvo sveriami praradimai ir matuojama galimybių nauda.  Pokalbyje savo patirtimis ir įžvalgomis dalinosi „BIOK laboratorijos“ vadovė Romualda Stragienė ir LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaite-Budrienė.

Pasak susitikimo Lietuvos sostinėje organizatorių, Moterų politikos lyderių forumo tikslas buvo pritraukti daugiau moterų į politiką, o jau turinčias mandatą paskatinti didinti savo įtaką, atsidurti tikruosiuose galios centruose ir sukurti papildomą ambicingą žinių, patirties dalinimosi tinklą. Pasaulinis moterų politikos lyderių forumas turi vieną bendrą misiją – didinti moterų įtaką politikos darbotvarkėje. Moterų balsas politikoje turi būti girdimas vis labiau, nes tai didina visuomenės pažangą ir užtikrina jos ekonominę gerovę, taip pat gerina visuomenės laimės pojūtį.

Renginiai, vykę Nacionalinėje bibliotekoje, buvo „Moterų politikos lyderių suvažiavimo 2018“, globojamo Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, papildomos programos dalis.

Daugiau nuotraukų ›