Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 18 d.

Birželio 18 d.: seminaras ir diskusija „Dalijimosi kultūra. „Europeana“ ir Lietuvos atminties institucijos“

Nacionalinė biblioteka kviečia naudotis nauja elektronine paslauga, skirta skaitmeninto kultūros paveldo, kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų teisėms identifikuoti ir ženklinti pagal „Creative Commons“ licencijas.

Naujasis Nacionalinės bibliotekos sukurtas įrankis aktualus atminties institucijų darbuotojams, kurie kultūros paveldo objektus skelbia internete, todėl yra svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis paskelbtą turinį gali naudoti kiti vartotojai. Be to, taip skatinama ir pagarba autorių teisėms. Vartotojams sudaromos sąlygos greitai ir lengvai rasti dominantį turinį kartu su informacija apie jo naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, galimybę naudotis nuotraukomis, vaizdo ar garso įrašais kuriant kitus meno objektus ar pan.

Seminare pranešimus skaitys ne tik Nacionalinės bibliotekos specialistai, bet ir kviesti ekspertai iš kitų kultūros atminties įstaigų ir organizacijų. Šio seminaro tikslas – pristatyti projekto „E. paslauga: skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinynas ir įrankiai“ pasiekimus. Taip pat bus kalbama apie skaitmeninto kultūros paveldo ženklinimo naujienas. Pasak seminaro organizatorių, atviromis naudojimosi licencijomis paženklinta vaizdo ar audiovizualinė medžiaga yra patraukli „Wikimedijos“ platformai, kurioje sukaupti duomenys vėliau naudojami pildant nemokamą interneto enciklopediją „Wikipedia“, pritraukiančią milijonus lankytojų ir turinčią labai gerus reitingus „Google“ paieškos sistemoje. Tai lemia, kad ir į „Wiki“ iniciatyvas patekę kultūros objektai tampa daug lengviau atrandami globalioje interneto paieškoje, o taip drauge didėja ir tinkamai paženklinto objekto sklaida.

„Antroje seminaro dalyje prie apskrito stalo kartu su partneriais, kurie vykdo ar ateityje planuoja vykdyti skaitmeninimo veiklas ir skaitmenintus kultūros paveldo objektus per portalą epaveldas.lt perduoti Europeanai, bus diskutuojama, su kokiais iššūkiais susiduriama bendradarbiaujant, kokią patirtį esame sukaupę ir ko ateityje tikimės iš vienos turtingiausių kultūros paveldo sistemų“, – teigia seminaro ir diskusijos rengėjai.

Renginys organizuojamas įgyvendinant projektą „E. paslauga: skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinynas ir įrankiai“, kuris iš dalies finansuotas Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos, administruojamos Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, lėšomis.

Susipažinkite su renginio programa ir registruokitės.

Trumpai apie seminarą ir diskusiją

Data birželio 18 d.
Laikas  nuo 9.30 val. iki 15 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas būtina išankstinė registracija