Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 19 d.

Birželio 19 d.: džiugesio garsai – pokalbis apie muziką Sun Ra

Atėjus ilgai lauktoms saulėtoms vasaros dienoms Nacionalinė biblioteka tęsia susitikimų ir aptarimų ciklą „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“ ir kviečia prisiminti pasaulio muzikos legendą Sun Ra (1914–1993). Pasak muzikos tyrinėtojų,  Sun Ra yra vienas įdomiausių visų laikų novatorius, Amerikos džiazo muzikos atstovas, pianistas, kompozitorius, grupių lyderis (labiausiai siejamas su savo ištikimų pasekėjų orkestru „The Arkestra“), ankstyviausiai pradėjęs groti sintezatoriumi ir kitais elektroniniais instrumentais, nepriklausomos plokštelių firmos (El Saturn Records) įkūrėjas. Per savo ypač spalvingą kūrybinį gyvenimą Sun Ra išleido daugiau kaip 200 pavadinimų muzikos albumų. Jis taip pat – filosofas, poetas, daug dešimtmečių stulbinęsi žiūrovus „kosminiais“ teatralizuotais pasirodymais, kuriuose galima atsekti vaizdo instaliacijų ir videomeno pradžią.

Dar vaikystėje pasižymėjo išskirtiniu muzikiniu talentu, labai greitai atsiskleidė kaip pianistas įvairiose džiazo, ritmenbliuzo kolektyvuose. Juose tobulinosi, kaupė patirtį, vėliau jungdamas ir pranokdamas bet kokius žanrinius apribojimus. Buvo įvertintas ir ilgesnį laiką grojo su žymiuoju svingo ir „big band“ stiliaus puoselėtoju Fletcheriu Hendersonu. Visa tai turėjo įtakos vėlesniam muzikanto polinkiui ir gebėjimui bet kokiomis sąlygomis suburti ypač gausius kolektyvus, kurie ne veltui galėjo vadintis „Arkestra“ (įprastinį „orkestro“ terminą Sun Ra perdarė susiedamas su bibline Nojaus arka).

Teigiama, kad jis  buvo uolus skaitovas ir tyrinėtojas, įnikęs į Egipto mitologiją bei misticizmą, kitas ezoterines mokyklas ir religijas, juodųjų emancipacijos idėjas, paskatintas ypatingų asmeninių patirčių ir nušvitimų, muzikantas tiesiog transformavo pats save (atmetęs savo „vergišką“ gimimo liudijimo vardą  Herman Blount ir oficialiai pakeitęs į Le Sony'r Ra), liko tapatinamas su Sun Ra – garso pasauliui  ištikimai atsidavusiu šviesuoliu, unikalios „kosminės filosofijos“ skleidėju, bekompromisiu muzikos avangardistu, priskiriamu afropsichodelikai. Tuo pat metu Sun Ra nestokojo gero humoro, saviironijos, bet gebėjo būti ir labai praktiškas. Savo muzikoje puikiai derino svingą, bliuzą, vodevilį, naiviausias salonines dainas su free džiazo tiradomis, „fankuojančia“ kosmine ekstaze, elektroninio garso keistenybėmis.

Susitikime prisiminsime Sun Ra muziką, kūrybos etapus, žiūrėsime dokumentinių filmų ištraukas.

Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data birželio 19 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“