Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. liepos 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta „Krizių ekonomika“

Leidykla „Žara“ lietuvių kalba išleido Nourielo Roubinio ir Stepheno Mihmo knygą „Krizių ekonomika: intensyvus ateities finansų kursas“. Ji parašyta 2010 metais, papildyta 2011 metais, Aušros Maldeikienės išversta į lietuvių kalbą 2013-aisiais ir šiemet išleista. Knyga savo intelektinę kelionę su pasaulinio garso ekonomistų įžvalgomis apie krizes, ateities finansus, tarptautinę ekonomiką ir politiką pradėjo nenuobodžiu knygos pristatymu Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Renginyje dalyvavo knygos vertėja Seimo narė A. Maldeikienė, lietuviškam vertimui įžangos žodį parašęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, leidyklos „Žara“ atstovai, renginio moderatorius žurnalistas Andrius Tapinas.

Renginio vedėjas A. Tapinas prisipažino esąs truputį šokiruotas, gražų vasaros vakarą išvydęs pilnutėlę salę į knygos pristatymą susirinkusių žmonių. Jam paprieštaravo A. Maldeikienė, pareiškusi, kad visiems Lietuvoje jau bloga nuo nuolatinio kikenimo rimtomis temomis. „Mąstantys ir turintys proto seniai ilgisi rimtų pokalbių, išmintingų knygų ir protingų žmonių“, – sakė Seimo narė. Ekonomistė prisipažino, kad šios knygos vertimas ir idėja ją išleisti lietuvių kalba yra ne jos, o S. Jakeliūno nuopelnas. „Aš esu tik techninis žmogus, kuris kartu su pastoriaus išsilavinimą turinčiu Linu Andronovu išvertėme šią puikią knygą. Tiesa, dar labai didžiuojuosi, kad su S. Jakeliūnu sukūrėme knygoje vartojamų terminų paaiškinamąjį žodyną. Tikiu, kad jis bus naudingas dėstant ekonominę mintį Lietuvoje. O visi, nepatingėję perskaityti šią N. Roubinio knygą, turėsite aukštesnio lygio protą ir geresnį kritinį mąstymą“, – teigė ekonomistė.

Knygos autoriai bando nagrinėti keletą bauginančių ir dažnai neteisingai suprantamų ekonomikos sąvokų ir tikisi, kad paaiškinimai duos naudos ne tik verslo, ekonomikos ir finansų studentams, daugelio šalių politikams ir jų patarėjams, bet ir pačiam didžiausiam skaitytojų ratui – eiliniams visų šalių investuotojams, savo kailiu patyrusiems, kad nevalia nepaisyti tarptautinės finansų tvarkos subtilybių.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas pasidalijo prisiminimais apie pažinties su N. Roubiniu pradžią, pateikė pasaulinio garso ekonomisto biografijos faktų, pabrėžė, kad bene svarbiausia ir pagrindinė šios knygos žinia yra ta, kad 2007–2008 metais prasidėjusi krizė kito ir transformavosi, tačiau ji tebesitęsia.

Ūkio ministras V. Sinkevičius pažymėjo, kad N. Roubinio prognozės buvo gana tikslios, ypač kalbant apie euro zonos situaciją, krizės transformacijas. „Neramina tai, kad de facto prekybos karai jau vyksta – JAV ir Kinija, JAV ir Europa. Lietuva, kaip ir kitos šalys, tą tikrai pajus, nes valstybių vadovai užėmė labai kietą poziciją“, – kalbėjo ministras.

Visi diskusijos dalyviai sutiko, kad Lietuvos visuomenė yra visiškai ekonomiškai neraštinga ir neišprususi. Jų siūlomi receptai – finansinių žinių pagrindus privaloma dėstyti bendrojo lavinimo mokyklose, lavinti kritinį mąstymą, žiniasklaida turi užsiimti ne „buku atidirbinėjimu reklamos davėjams“, bet profesionaliai šviesti visuomenę, objektyviai ir nešališkai aiškinti naujų finansinių priemonių, diegiamų į rinką, naudą ir rizikas.

Bendrą vakaro dalyvių išvadą apibendrino A. Tapinas: „Skaityti vertingas knygas visada geriau nei jų neskaityti. Tad – skaitykime!”