Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 13 d.

Atviros ir šiuolaikiškos Nacionalinės bibliotekos idėja augina naujas kultūrinio bendradarbiavimo galimybes

Apie tai buvo kalbėta 71-ojo tarptautinio Lokarno kino festivalio, vykusio Šveicarijoje, Lietuvai skirtos kultūrinės programos partnerių susitikime Nacionalinėje bibliotekoje.

Į pokalbį svečius pakvietęs bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas supažindino su nauja bibliotekos koncepcija ir joje plėtojamų veiklų įvairove. Jis akcentavo telkimąsi siekiui realizuoti bendras prasmingas kultūrinės sklaidos idėjas. Buvo pažymėta, kad 1919 metais įkurtoje Nacionalinėje bibliotekoje, kitąmet pasitiksiančioje šimtmečio jubiliejų, saugomas šalies istorijai ir kultūrai ypač svarbus dokumentinio paveldo rinkinys. Inovatyvūs kūrybinių industrijų atstovų sprendimai, pritaikyti jo turiniui aktualizuoti, reikšmingai prisidėtų prie mūsų šalies unikalumo ir savitumo įprasminimo, juolab kad, atšventus valstybės šimtmetį, jau artėja ir Nacionalinės bibliotekos šimto metų jubiliejus.

Lokarno mieste įvykęs tarptautinis kino festivalis Lietuvos meno ir kultūrinių industrijų atstovams buvo ne tik puiki tarptautinio prisistatymo scena, bet ir patraukli įvairių meno sričių bendradarbiavimo projektų inicijavimo galimybė.

Lokarno mieste įsikūrusios „II Rivellino“ galerijos savininko ir mecenato Arminio Sciolli iniciatyva surengtoje Lietuvai skirtoje kultūrinėje programoje dalyvavo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, parengusi knygų ekspoziciją apie mūsų šalies istoriją, kalbą, literatūrą ir meną, kultūrinius ir istorinius Lietuvos ryšius su Šveicarija. Vilniečių hologramų kūrėjų kompanija „HoPro“, bendradarbiaudama su Nacionaline biblioteka, parengė ir renginyje pristatė išmaniuosius paveikslų rėmus bei tradicines hologramas senosios lietuvių raštijos ir  Rivelino tvirtovės, kurioje įsikūrusi galerija, tema.

Parodoje eksponuoti Lietuvos fotografijos pradininko Antano Sutkaus darbai, juos pristatyti į renginį buvo atvykęs pats autorius. Muralto kino teatre šveicarų režisieriaus M. Tognola parodė šiuo metu kuriamo dokumentinio filmo apie A. Sutkaus ir pasaulinio garso režisieriaus Peterio Greenaway kūrybą anonsą pavadinimu „Vasarvidžio nakties pokalbiai Lietuvoje“. Nacionalinei bibliotekai autoriai padovanojo jų kūrybą pristatančių išskirtinės svarbos numeruotos serijos  autografuotų katalogų egzempliorių.

Savo darbus galerijoje demonstravo ir improvizuotose meno dirbtuvėse kūrė lietuvės menininkės Jurga Barilaitė ir Irma Leščinskaitė, joms talkino žurnalo „Jūra, More, Sea“ leidėja Zita Tallat-Kelpšaitė. Ypač didelio pasisekimo čia sulaukė žinomos menininkės Jolitos Vaitkutės Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų nuotraukos, sudėliotos iš lietuviškos žemės, instaliacija.