Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 23 d.

Rugpjūčio 23 d.: pasitinkant koncertą – pokalbis apie Rogerio Waterso solinę kūrybą

Lietuvoje rugpjūčio pabaigoje koncertuos gyva „Pink Floyd“ legenda muzikantas Rogeris Watersas. Jau dabar melomanai įsitikinę, kad tai bus vienas galingiausių ir neabejotinai įspūdingiausių koncertų, bene didžiausias visų laikų gyvasis šou uždarose erdvėse Lietuvoje.

R. Watersas pelnytai laikomas vienu žymiausių konceptualių albumų kūrėjų. Jam priskirtina kiekvienam populiariosios muzikos klausytojui žinomų grupės „Pink Floyd“ kūrinio „Siena“ idėjinė „architektūra“. R. Watersas taip pat yra ir perkamiausios muzikos istorijoje plokštelės „Tamsioji Mėnulio pusė“ ir „Gyvuliai“ dainų tekstų autorius.

Aštrios Waterso gyvenimiškos įžvalgos, kritinis mąstymas, nonkonformizmas, neretai tiesiog provokuojančiai išreikštos pažiūros iki šiol daro įtaką milijonams klausytojų ir skatina drąsiai atsiriboti nuo politinių propagandų ir savarankiškai žvelgti į sociopolitinę tikrovę. Daug dešimtmečių permatydamas ir pašiepdamas Vakarų visuomenės realijas, ydas ar konkrečius politinius lyderius, R. Watersas paįvairino „Pink Floyd“ kūrybą taikliomis išvadomis. Tokia pozicija puikiai tiko ir tuometinių totalitarinių valstybių klausytojams – Sovietų Sąjungos jaunimui, įsimintinos muzikos paskatintam nesitaikstyti su sistema ir siekti tiesos.

Vienas įspūdingiausių jau solinės R. Waterso karjeros laikas – „Sienos“ (ang. „The Wall“) atlikimas prie ką tik nugriautos Berlyno sienos 1990 m. Koncertas buvo transliuojamas milijonams žiūrovų visame pasaulyje. Sienos, prie kurios nugriovimo tam tikra prasme prisidėjo ir patys „Pink Floyd“ muzikantai.

Grupės boso gitaristas R. Watersas paliko „Pink Floyd“ 1985 m. Jis visas jėgas skiria savo solinei karjerai, tačiau vis tiek yra siejamas su šia, pasaulyje viena mėgstamiausių roko ketveriukių. Žinoma, jo koncertuose atliekami „Pink Floyd“ laikų kūriniai, taip pat ir dainos iš ne mažiau įspūdingų R. Waterso solinių albumų. Juos paminėti ir aptarti kaip tik ir kviečiame į susitikimą Nacionalinėje bibliotekoje.

Mes tęsiame susitikimų ciklą „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“. Priminsime, kad ankstesnės šio ciklo dalys šiemet buvo skirtos dainininkui Davidui Bowie, roko grupei „The Police“, lietuviškai „Foje“, soul stiliaus muzikai, Mileso Daviso džiazrokui, vinilo plokštelių kolekcionavimui, išskirtiniam džiazo novatoriui Sun Ra.

Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data rugpjūčio 23 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“