Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 21 d.

Pasauliniame bibliotekininkų forume ir Nacionalinės bibliotekos šimtmečio akcentas

84-oji Tarptautinės bibliotekininkų asociacijų federacijos (IFLA) konferencija ir generalinė asamblėja rugpjūčio 24–30 d. vyks Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre. Jos tema – „Keičiasi bibliotekos, keičiasi bendruomenės“ („Transform Libraries, Transform Societies“). Šiais metais svarbiausiame metiniame tarptautiniame bibliotekininkų ir kitų informacijos specialistų renginyje laukiama daugiau kaip 3 500 dalyvių iš 130 pasaulio šalių. Pasauliniame bibliotekininkų forume aktyviai dalyvaus ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos delegacija, vadovaujama generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko.

Dalyvauti IFLA generalinėje asamblėjoje, konferencijos sesijose ir diskusijose bei komitetų posėdžiuose, pasisemti gerosios profesinės patirties ir naujų idėjų į IFLA konferenciją vyksta ši delegacija, sėkmingai dalyvavusi ir laimėjusi Lietuvos kultūros tarybos skelbtą konkursą edukacinėms stipendijoms gauti: Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė ir Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė, IFLA Standartų komiteto narė, Informacijos mokslų departamento direktorė dr. Nijolė Bliūdžiuvienė, projektų vadovas Eugenijus Stratilatovas ir Leidybos produkcijos identifikavimo skyriaus vadovė Diana Šlapšinskienė.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas Kvala Lumpūre skaitys pranešimą „Lietuvos nacionalinė biblioteka: strateginės veiklos ir prioritetai“ („National Library of Lithuania: strategic activities and priorities“). Jame apžvelgs bibliotekos viziją, misiją, tikslus, veiklas ir jų rezultatus, erdves ir vykdomas iniciatyvas, akcentuos artėjantį organizacijos šimtmetį. IFLA konferencijos dalyviams vieniems iš pirmųjų bus perduota žinia iš Lietuvos apie 2019 metais vyksiantį Lietuvos nacionalinės bibliotekos jubiliejų ir tai sukakčiai skiriamus renginius bei veiklas. Prof. dr. R. Gudauskas taip pat dalyvaus Nacionalinių bibliotekų direktorių konferencijos (Conference of Directors of National Libraries, CDNL) kasmetiniame susitikime, IFLA Genealogijos ir vietinės istorijos (Genealogy and Local History) ir Vadybos ir rinkodaros (Management & Marketing) komitetų posėdžiuose. 

Konferencijos programa žada daug įdomių sesijų ir diskusijų: nuo autorių teisių 21-ame amžiuje, technologijų inovacijų bibliotekose, bibliotekų atstovavimo, universalaus dizaino, Marakešo sutarties klausimų, bibliotekų paslaugų daugiakultūrėse bendruomenėse, istorinių perspektyvų atskirties bendruomenėms iki bibliotekų ir socialinių medijų santykio, bibliotekų kaip prieglobsčio didmiestyje sampratos ir netgi bibliotekininkų drabužių mados. Be to, bus pristatyta IFLA aktyviai vykdomos kampanijos „Globali vizija“ („Global Vision“) ir kuriamo Pasaulio bibliotekų žemėlapio (Library Map of the World) tarpiniai rezultatai.

Ši konferencija – tai puiki galimybė užmegzti naujus kontaktus, pasisemti idėjų, susitikti su kolegomis.

84-osios IFLA konferencijos ir generalinės asamblėjos naujienas galima sekti šiam renginiui sukurtoje „Facebook“ paskyroje ir oficialioje svetainėje.