Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 13 d.

Rugsėjo mėnesio meno edukacijų ciklo programa

Nuo rugsėjo mėnesio Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pradedamas išsamus ir nuoseklus meno pagrindų mokymo ciklas. Tai pusmečio trukmės, savaitiniai teoriniai ir praktiniai edukaciniai renginiai, skirti meno pradmenims ir įvairioms atlikimo technikoms pažinti. Kiekvienoje pamokoje bus nagrinėjamos skirtingos temos – linijos, dėmės, spalvos, formos. Meno edukacijų dalyviai bus supažindinami su klasikinėmis piešimo ir tapybos priemonėmis bei atlikimo technikomis.

„Per pusmetį beveik preciziškai išbandysime anglies, tušo, pieštuko, teptuko galimybes. Patirsime, kaip visa tai bręsta mokymosi procese, kaip tai reikia naudoti ir jungti. Mokinys pamažu įgaus drąsos kurti, atsivers pats sau. Su nuostaba pripažindamas, kad meno žinios suteikia vidinės laisvės ir stiprybės“, – teigia edukacijų vedėja, Nacionalinės bibliotekos kultūros projektų vadovė Eglė Jovaišaitė.

Rugsėjo 5 d. 17 val. – Meno edukacija „Linijos piešimo tušu ir anglimi pradžia“

Pirmoje pamokoje bus pradedama nuo linijos variacijų įvairiomis grafinėmis ir tapybos priemonėmis. Dalyviai turės galimybę žaismingai suteikti gyvybę linijos pradžiai ir tušu, pieštukais ar anglimi ją toliau auginti.

Rugsėjo 13 d. 17 val. – Meno edukacija „Pilkasis pieštukas“

Antroji pamoka bus skirta darbui su pieštuku. Dalyviai pamatys, ką galima išgauti piešiant skirtingais pieštukų storiais. Edukacijos metu bus mokoma štrichuoti, laipsniškai pereinat nuo silpnesnio tono link stipresnio.

„Patirsime, kad pieštuku galima išgauti begales toninių perėjimų. Kaip štrichuojant galima sukurti įvairių faktūrų, ažūrų. Žinoma, tai ateina su laiku, su patirtimi, su nuolatiniu lavinimusi. Per pamoką įgusime, kaip valdyti ranką, riešą“, – tvirtina edukacijų vedėja E. Jovaišaitė.

Rugsėjo 20 d. 17 val. – Meno edukacija „Juodasis tušas“

Trečioji meno edukacijų ciklo pamoka bus skirta susipažinti su tušo galimybėmis. Čia bus svarbus plunksnelės ir teptuko potėpių žaidimai.

„Nebūtinai juodo tušo spalva išlieka tokia pat intensyvi, kai brauki liniją, jos pradžioje ir  pabaigoje... tai jau meistrystės klausimas. Tinkamai skiedžiant vandenį, subtiliai nusausinant teptuką, išgaunami nuostabiausi laipsniniai toniniai perėjimai. O kur dar plataus potėpio teptuko kelias, kuriame savo kryptį randa plonos plunksnelės linija?“ – pasakoja meno edukacijų ciklo kuratorė E. Jovaišaitė.

Rugsėjo 27 d. 17 val. – Meno edukacija „Anglis“

Ketvirtoje, pusmetį trunkančio ciklo pamokoje, bandysime piešti anglimi. Tai jau drąsesnė piešimo ir eskizavimo priemonė, kuri naudojama nebijant sugadinti vaizdo, nes ką tik nupieštą piešinį galima iš karto nutrinti arba akimirksniu pakeisti.

„Turėsime natiurmortą, kurį bandysime ir deformuoti, ir suteikti charakterį, ne tik anglimi, bet ir tušu, pieštuku – anksčiau išmoktomis priemonėmis“, – su edukacijos eiga supažindina E. Jovaišaitė.

Kiekviena edukacijų pamoka yra lydima teorinės dalies, taip pat rodomos kūrinių reprodukcijos ar menininkų darbų, kurie parinkti pagal pamokos temą, skaidrės. Mokymai skirti suaugusiesiems ir vaikams nuo 12 metų. Meno edukacijų ciklas – pradedančiųjų mene užsiėmimai, bet pažengusieji irgi gali dalyvauti ir tobulintis.

Trumpai apie renginius

Diena Vieta Laikas Meno edukacija
Rugsėjo 5 d. Meno erdvė, V a. 17 val.

Linijos piešimo tušu ir anglimi pradžia
1 val. 30 min.
Registracija › (dalyvių skaičius ribotas)

Rugsėjo 13 d. Meno erdvė, V a. 17 val.

Pilkasis pieštukas
1 val. 30 min.
Registracija › (dalyvių skaičius ribotas)

Rugsėjo 20 d. Meno erdvė, V a. 17 val.

Juodasis tušas
1 val. 30 min.
Registracija › (dalyvių skaičius ribotas)

Rugsėjo 27 d. Meno erdvė, V a. 17 val.

Anglis
1 val. 30 min.
Registracija › (dalyvių skaičius ribotas)