Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 11 d.

Rugsėjo 11 d.: pokalbis „Vinilo plokštelių kolekcionavimas“

Tarptautinės vinilo plokštelių dienos proga ir artėjant šventinei plokštelių mugei „Vilnius International Vinyl Fest 2018“ kviečiame pratęsti pokalbį apie plokštelių kolekcionavimą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kolekcionavimas siejamas su bibliotekų ištakomis ir Nacionalinėje bibliotekoje saugoma bene didžiausia šalyje vinilo plokštelių kolekcija, kuri gali būti klausoma kiekvieno bibliotekos lankytojo.

Elektroninių grotuvų, skaitmeninių grojaraščių, neišsenkančių garso srautų laikais, septyniasdešimtmetį skaičiuojanti ilgai grojanti plokštelė, vadinamoji LP, vis dėlto išlieka dėmesio centre. Vis daugiau pačios įvairiausios muzikos gerbėjų pasaulyje susivilioja pirkti naujai išleistus pamėgtų atlikėjų albumus, guviai perleidžiamus klasikiniais tapusius įrašus ir taip įninka į originalių leidimų paieškas ar nenaujų, bet nebrangių plokštelių „medžiokles“. Anksčiau nei patys tai suvokia, jie ima kaupti savitas plokštelių kolekcijas, tai tampa aistringu hobiu, o galbūt net tiriamosios veiklos pradžia, laisvalaikio pomėgiu ar rimčiausia laiko bei resursų investicija, nes vinilo plokštelių vertė tik nuolat auga.

Pokalbyje „Vinilo plokštelių kolekcionavimas“ bus aptariama roko, džiazo, folkloro ar klasikinės muzikos įrašų paieškos ir įsigijimas, bus aiškinama, kaip nustatyti plokštelės būklę (ką reiškia M, NM, EX, VG), supažindinama su kolekcijos išdėstymo bei saugojimo nuostatomis, „katalogavimu“ pasitelkiant interneto duomenų bazes. Išgirsime ir kitokių patarimų, gudrybių bei  dilemų: naujai išleistos ar senosios plokštelės, brangieji „pirmieji leidimai“ ir kt. Taip pat bus prisimenami formatai, „singlai“, „diskai-piešiniai“, o ir paliečiama naujųjų lietuviškų plokštelių gausos tema. Be to, neišvengsime diskusijos apie kompaktinių diskų ir atgimimą išgyvenančių garso kasečių rinkimą bei kaupimą.

Renginį veda Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 11 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›