Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 4 d.

84-oji IFLA konferencija ir generalinė asamblėja: informuoti, reformuoti ir transformuoti

Informuoti, reformuoti ir transformuoti – tokiu šūkiu baigėsi rugpjūčio 24–30 d. Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre vykusi Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) konferencija ir generalinė asamblėja. Joje dalyvavo daugiau kaip 3500 dalyvių iš 110 pasaulio šalių, surengta 250 atvirų sesijų ir seminarų, kuriuose pristatyta per 600 pranešimų. Svarbiausius šių metų konferencijos akcentus puikiai iliustruoja IFLA prezidentės Glorios Perez-Salmoneron pasakyti žodžiai: „Esame judėjimo pradžioje... Mes kuriame geresnį pasaulį. Ne tik gražiais žodžiais, bet ir konkrečiais žingsniais sieksime sukurti stipresnę ir įtraukią IFLA. Tai patikimas balsas, stiprus balsas, atskaitos taškas visiems mums.“ Kvala Lumpūre didžiausia bibliotekų institucijas vienijanti organizacija paskelbė apie naujai kuriamą organizacijos strategiją, kuri užtikrins tvarią jos plėtrą, naują IFLA valdymo struktūrą ir pokyčius bibliotekų srityje.

Todėl šių metų konferencijoje pristatytuose pranešimuose, diskusijose, susitikimuose daugiausia dėmesio buvo skirta bibliotekų veiklų transformacijai, naujų veiklos modelių ir paslaugų visuomenei kūrimui. Bibliotekos tampa svarbia šalių informacinės ir žinių visuomenės infrastruktūros dalimi ir stipriomis partnerėmis, padedančiomis kurti informuotą, pažangią ir saugią visuomenę.

Konferencijos dalyviams Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pristatė naują atviros ir šiuolaikiškos Nacionalinės bibliotekos veiklos modelį, akcentuodamas renginius ir veiklas, skirtas artėjančiam organizacijos šimtmečiui. „Nacionalinė biblioteka yra patikima žinių ir informacijos prieigų kultūros, švietimo, mokslo, ekonomikos ir valstybės valdymo srityse partnerė, savo veiklomis prisidedanti prie Lietuvos žinių visuomenės pažangos spartinimo, valstybės inovacijų politikos įgyvendinimo ir konkurencinio pranašumo didinimo“, – pabrėžė prof. dr. R. Gudauskas.

Apie bibliotekų skaitmeninių paslaugų virtualioje erdvėje kūrimo perspektyvą pranešimą skaitė Nacionalinės bibliotekos projektų vadovas Eugenijus Stratilatovas. Nacionalinės bibliotekos atstovai dalyvavo IFLA Vadybos ir rinkodaros, Standartų, Komplektavimo ir kolekcijų plėtros bei Bibliotekų asociacijų komitetų ir sekcijų posėdžiuose.

Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacija žengia esminės pertvarkos keliu. 2017 metais paskelbta „Globalios vizijos“ iniciatyva tęsiasi, ji pereina į kitą etapą. Bibliotekų bendruomenė kartu su savo partneriais kviečiama prisidėti kuriant naują bibliotekų viziją ir numatant bibliotekų vaidmenį ir svarbą ateityje.