Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 13 d.

Sporto diplomatija ant Nacionalinės bibliotekos laiptų

Daugiau kaip pusmetį trukęs laukimas baigėsi – paslaptis atskleista: septintą kartą sunkiausiame dykumų ralio maratone startuojantis Benediktas Vanagas ir patyręs kolega iš Lenkijos šturmanas Sebastianas Rozwadowskis kitąmet Dakaro odisėją tęs pilotuodami ką tik iš gamyklos išriedėjusį „Toyota“ bolidą. Naujasis automobilis ketvirtadienį iškilmingai pristatytas prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos centrinių laiptų. Simboliška ir prasminga, kad iškilmingoje bolido pristatymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai – Linas Linkevičius ir prof. Jacekas Czaputowiczius.

Pasak lenktynininko B. Vanago, jų ekipažo tikslas – gerinti lietuvių rezultatą. „Esame į rezultatą orientuota komanda. Tikslas – nuolatos gerinti lietuvių pasiektą rezultatą, o būti tarp dešimties greičiausiųjų – ambicingas planas. Bet mes padarysime viską, kad jis būtų realizuotas“, – apie išsikeltus tikslus artėjančiame Dakare sakė B. Vanagas ir pridūrė, kad greta savo tiesioginio dalyvavimo lenktynėse Lietuvai atstovaujanti ekipa atlieka ir socialinę misiją. Būtent su B. Vanago pradėta Dakaro odisėja siejamas mūsų šalies simbolio – Vyčio – atgimimas, kuris tęsiasi iki šių dienų. Be to, „General Financing Team Pitlane“ kasmet demonstruoja, kad profesionalumas ir užsispyrimas padeda siekti didesnių tikslų ir nesvarbu, jog esame nedidelės tautos atstovai, tačiau galime kautis su didžiausiais.

Pristatydamas naująjį automobilį B. Vanagas netaupė gerų žodžių, skirtų šturmanui. „Sebastianas – žymiausias lenkas Lietuvoje. Ir mūsų misija yra dar ir šviesti žmones, kad Lietuvą ir Lenkiją sieja daugiau nei 400 metų bendradarbiavimo ir draugystės istorija. Mūsų bolidas dar kartą įrodo, kad baltasis lenkų Erelis ir mūsų Vytis kartu yra jėga!“ – tvirtino sportininkas.

Tradiciškai „Juoduoju Vanagu“ (angl. Black Hawk V) pakrikštytą jau ketvirtąjį komandos istorijoje „Toyota“ bolidą dengusią skraistę pristatymo metu nutraukė Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai L. Linkevičius ir J. Czaputowiczius, ketvirtus metus B. Vanagui Dakare talkinantis šturmanas iš Lenkijos S. Rozwadowskis ir, žinoma, pats B. Vanagas.

Lenkijos diplomatijos vadovas prof. J. Czaputowiczius teigė esąs sujaudintas, matydamas, kad ši dviejų sportininkų veikla dar kartą demonstruoja abiejų kaimyninių valstybių draugystę ir bendradarbiavimą. Lenkijos užsienio reikalų ministras taip pat padėkojo B. Vanagui už paramą Vilniuje įsikūrusio palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos hospiso, vadovaujamo sesers Michaelos Rak, bendruomenei ir palinkėjo sėkmės Dakaro ralyje.

Naujasis „Toyota Gazoo Racing Hilux“ bolidas paruoštas pagal FIA T1.1 klasės reikalavimus ir vos prieš 3 savaites kompanijos „Overdrive“ lėktuvu parskraidintas iš Pietų Afrikos Respublikos, kur įsikūręs „Toyota Gazoo Racing“ padalinys, gaminantis sportinę techniką ralio maratonams ir būtent Dakarui. Automobilis aprūpintas galingesniu „Lexus RC F“ V8 5 litrų darbinio tūrio varikliu, išvystančiu apie 360 AG galingumą ir 550 nm sukimo momentą. Vienas pagrindinių jo išskirtinumų – dėl ratų bazėje sumontuotų atsarginių ratų pagerėjęs svorio pasiskirstymas. Bendras bolido svoris – 1950 kg. Tad jis yra apie 100 kg sunkesnis nei minimali techniniuose reikalavimuose numatyta riba.

2013-aisiais Dakare pirmąkart startavęs B. Vanagas sukėlė didžiulį lietuvių susidomėjimą sunkiausiomis pasaulyje lenktynėmis, kurias iki tol stebėdavo tik uolesni automobilių sporto aistruoliai. Jau dabar apklausos rodo, kad sausio mėnesį, kai Pietų Amerikoje kelias savaites tęsiasi alinantis dykumų maratonas, juo domisi bemaž daugiau mūsų šalies gyventojų negu „antrąja religija“ tituluojamu krepšiniu. Taigi viena laukiamiausių lietuviškųjų Dakaro naujienų tapęs pristatymas greta Nacionalinės bibliotekos simboliškai jau davė pradžią ir ateinančių metų Dakaro komunikacijai.

Prieš naująjį bolido pristatymą su Nacionalinės bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku susitikęs B. Vanagas atkreipė dėmesį į tai, kaip svarbu yra keistis patirtimi ir idėjomis, kokią reikšmę turi vieta, kurioje įmanomas toks bendravimas ir bendradarbiavimas. „Mano įsitikinimu, viena iš tokių išskirtinių vietų mūsų šalyje yra Nacionalinė biblioteka. Čia kiekvieną akimirką vyksta nacionaliniu lygmeniu reikšmingi dalykai. Ir mes tikrai nenorėtume likti nuošalyje. Jus ir mus vienija greitis ir inovacijos,“ – sakė žymusis lenktynininkas, nepamiršęs padėkoti bibliotekos bendruomenei už pagalbą organizuojant projekto pristatymą.

Visa Dakaro ralio odisėja 2019 metų sausio 6–17 dienomis vyks išskirtinai vien tik Peru teritorijoje. Vaizdingos, bet tuo pačiu itin sudėtingos trasos drieksis apie 5 tūkst. kilometrų, iš kurių 3000 km sudarys 10 greičio ruožų. Būsimasis Dakaras lenktynininkų jau pakrikštytas, kaip pats „smėlingiausiais“ Dakaras lenktynių istorijoje.

Susiję straipsniai:


Daugiau nuotraukų ›