Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 26 d.

Rugsėjo 26 d.: karo vaizdinys muzikoje – Vietnamo karas

Karo tema muzikoje – itin platus reiškinys, kurio pradžią galima įžvelgti bene visų kraštų liaudies dainose. Vis dėlto pirmuoju konfliktu, palikusiu itin gilų pėdsaką jaunimo muzikos istorijoje, tapo Vietnamo karas. Per karą muzika nuolat skambėjo pacifistų protestuose JAV ir Europoje, iš radijo imtuvų sklido fronte ir karių šeimų namuose. Galima spėti, kad perskaitę šio renginio pavadinimą roko muzikos gerbėjai pirma prisimins tokius hitus kaip E. Starro „War“ ar „The Rolling Stones“ su „Gimme Shelter“. Vien Vietnamo karo metais sukurtų dainų skaičiuojama daugiau nei 600. Šiai temai dėmesio skyrė tokie skirtingi atlikėjai kaip Nina Simone, „The Clash“, „Black Sabbath“ ir daugelis kitų. Plataus muzikos žanrų spektro kūriniai siuntė savitai suformuluotą politinę ir (ar) socialinę žinutę.

Kodėl būtent Vietnamo karas sukėlė tokį rezonansą muzikoje? Kokios buvo ir yra pagrindinės apie šį karą kalbančių dainų temos? Kaip jos pynėsi su ryškiausiais XX a. socialiniais judėjimais? Renginyje atsakysime į šiuos klausimus, išgirsime skirtingus naratyvus atspindėjusius kūrinius, žiūrėsime koncertų, filmų ištraukas, interviu su atlikėjais.

Renginį veda Vilniaus universiteto istorijos magistrė Lina Hall.

Pristatymų ir aptarimų cikle „Roko muzikos istorija ir perspektyvos“ šiemet jau kalbėjome apie vinilo plokštelių kolekcionavimą,  džiazo novatorius Milesą Davisą ir Sun Ra, roko grupes „The Police“ ir lietuvišką „Foje“,  Davidą Bowie, soulo stiliaus muziką.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 26 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“