Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 24 d.

Dėl Andrew Mikšio parodos „Baxt“

Viena iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos veiklos krypčių yra susijusi su bendruomenių telkimu bei stiprinimu, jų kultūros sklaida. Todėl natūralu, jog pradinė mintis Nacionalinės bibliotekos erdvėse surengti menininko Andrew Mikšio parodą „Baxt“, skirtą Lietuvos romams, buvo priimta labai pozityviai. Meniniu požiūriu paroda stipri, dėl jos turinio nekilo abejonių. Deja, organizuojant parodą nepavyko rasti abi puses tenkinančios komunikacinės žinios ir būdo, dėl to parodą teko atšaukti dar iki sutarties pasirašymo. Menininkui buvo atsakyta, kad „nors šią parodą, kaip objektą, Nacionalinė biblioteka vertina teigiamai, toks sprendimas buvo priimtas dėl bibliotekos atžvilgiu negeranoriško bendradarbiavimo sprendžiant organizacinius klausimus ir dėl rizikos, kad toliau įgyvendinant šį bendrą projektą ir jo komunikaciją nebus užtikrintas geranoriškas, abipuse pagarba grindžiamas tarpusavio bendradarbiavimas“.

Nacionalinė biblioteka yra šiuolaikiška ir atvira institucija, kurios erdvėse nuolat vyksta diskusijos įvairiomis temomis. Biblioteka niekada nesiims cenzūros, tačiau ji privalo prisiimti atsakomybę dėl to, kas vyksta jos erdvėse. Kalbant konkrečiai apie šią parodą, Nacionalinė biblioteka akcentavo, jog vadovaujasi nuostata, kad parodas lydintys tekstai turi suteikti patikimą ir faktais pagrįstą informaciją, skatinti konstruktyvų bendradarbiavimą, o ne dirbtinai provokuoti konfliktus.

Nacionalinė biblioteka apgailestauja, kad buvo priversta priimti tokį sprendimą, tačiau mėginimas dirbtinai sukurti konfliktinę situaciją, siekis ignoruoti patvirtintas parodų rengimo taisykles tikrai nėra toleruotinas ir neskatina konstruktyvaus bendradarbiavimo. Svarbu pažymėti, kad Nacionalinė biblioteka negali prisiimti atsakomybės dėl jos vardu transliuojamų teiginių dėl trečiųjų šalių ir nepasvertų apibendrinimų bei jos vardu transliuojamų teiginių apie trečiąsias šalis.

Andrew Mikšio parodos „Baxt“ tekstas skirtas parodos viešinimui, kurio turinio autorius nesutiko derinti su Nacionaline biblioteka ›››