Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 25 d.

Spalio mėnesio meno edukacijos

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia pusmetį truksiančius savaitinius meno pagrindų mokymus. Kiekvieną mėnesį susitiksime keletą kartų. Spalio mėnesio meno pagrindų mokymo ciklas įveda spalvą.

Spalio 3 d. 17 val. – meno edukacija „Pagrindinių spalvų santykis ir derinimas“

Tęsdami pamokas apie dailės pagrindus, priartėjome prie spalvos mokslo. Ar žinojote, kad gamtoje nėra grynos ir juodos spalvos? Tai, kas panašu į jas, tėra tik šviesos spektro moduliacijos. Yra kelios pagrindinės spalvos. Jas sumaišę vieną su kita, išgauname begalę naujų spalvų ir atspalvių. Dažnai tai pavyksta intuityviai, tačiau reikia nuolatinių pastangų, išmanymo. Spalviniai deriniai gali būti tokie netikėti, pavyzdžiui, kaip XVIII a. prūsų audinio rašto ornamentika, o gali turėti sąsajų su Šiaurės Afrikos tekstilės audinių raštu. Arba koks yra vienos spalvos psichologinis poveikis ? O kokią žinią perduoda kontrastingos ar pastelinės spalvos ? Kas tai yra šilta ar šalta spalva? Galbūt vienam individui gali sukelti vienokių asociacijų, o kitam visiškai priešingų. Tačiau spalvomis, tinkamai derinant jų santykius, galima suteikti labai pozityvią ir sveiką nuotaiką. Tai gali būti net gydantis ir raminantis poveikis. Meno istorijoje turime skirtingų menininkų darbų, kurie atspindėdavo jų psichologinę situaciją, ne visada harmoningą. Tačiau visuomet laimi tapytojo profesionalumas... Šioje pamokoje ir susipažinsime su pagrindinėmis spalvomis, kaip jas galima derinti, kokių kitų spalvų galima išgauti. Remsimės meno istorijos pavyzdžiais.

Spalio 9 d. 17 val. – meno edukacija „Mėlyna. Vienos spalvos variacijos“

Nuostabu, kai viena spalva gali pasakyti viską. Šioje pamokoje mėgausimės vienos spalvos tonacijomis. Ankstesniuose mokymuose, pramokę derinti skirtingas spalvas, dabar imsimės begalės atspalvių valdymo paletės „pulteliu“. Tarsi užsidėję vienspalvius akinius regėsime menamą realybę mėlynoje šviesoje. Būtent tik ši spalva, labiau nei kitos, leidžia drąsiai sukurti ir padauginti dar daugiau subtilių toninių perėįimų. Tai poilsis akims ir protui, suteikiantis galbūt šiek tiek melancholišką nuotaiką pradžioje, bet žvilgsniui keliaujant nuo vienos šviesesnės mėlynos, prie kitos tamsesnės mėlynos laipsniškai atsiranda sutelktumas, kuriame išnyksta netikras nerimas. Lieka tik tyki mėlyna.

Spalio 16 d. 17 val. – meno edukacija „Detalė ir visuma“

Paveikslo vizualinis skambėjimas ir suderinamumas visuomet turi atsakymą, kodėl tai pavyko. Vieni kompozicijos elementai laisvai „ridinėjasi“ lape, kiti tarsi įkalti jame. Jų sąveika kuria įtampą ar judėjimą, tiesiog kontrastingą santykį. Vienas iš kūrinio „skaitymo“ būdų yra pamatyti kompozicinių elementų, detalės ir visumos santykius. Tai gali būti visiškai skirtingos formos ar spalvos, bet vis tiek turi būti nematoma vienovė kūrinyje, tarsi bendra paveikslo stilistika ar charakteris. Kiekviena detalė tarnauja bendrai kompozicijos dermei. Kiekvienas kūrinio fragmentas jau turi savyje bendrumo užuomazgą. Vėliau galima manyti, kad tai visuma, atspindi detalę. Tai keičiasi ir sąveikauja. Tarsi vandens lašas, ištirpstantis vandenyne.

Viena registracija į visas edukacijas ›

Trumpai apie edukacijas

Diena Vieta Laikas Trukmė Meno edukacija
Spalio 3 d. Meno erdvė, V a. 17 val. 1,5 val.

Pagrindinių spalvų santykis ir derinimas

Spalio 9 d. Meno erdvė, V a. 17 val. 1,5 val.

Mėlyna. Vienos spalvos variacijos

Spalio 16 d. Meno erdvė, V a. 17 val. 1,5 val.

Detalė ir visuma