Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 26 d.

Spalio 4–28 d.: piešinių konkurso „Knygų namų šviesa“ paroda

Knygos padeda mums pažinti save ir pasaulį. Skaitydami knygas, plečiame žinias, ugdome kritinį mąstymą ir laviname vaizduotę. Kartais knygų nusiperkame, o kartais skolinamės ar skaitome bibliotekoje. Ką ir kaip šiuo metu skaitome? Kokias knygas labiausiai mėgstame ir kodėl? Ko užsukame į artimiausią biblioteką ir kaip dažnai? Į šiuos klausimus ir bandė atsakyti nacionalinio mokinių piešinių konkurso „Knygų namų šviesa“, kurį organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, dalyviai.

7–10 metų, 11–14 metų ir 15–18 metų mokiniai varžėsi trijose amžiaus grupėse dėl galimybės dalyvauti bendroje parodoje ir pelnyti konkurso laureato diplomus. Vertinimo komisija iš beveik pusketvirto šimto konkursui pateiktų darbų parodai atrinko 60 kūrinių ir apdovanojo 15 (po 5 kiekvienoje amžiaus grupėje) jų autorių iš Anykščių, Kėdainių, Klaipėdos, Maišiagalos, Marijampolės, Radviliškio, Telšių, Šilalės, Širvintų rajono ir Vilniaus.

„Parodoje pristatomuose mokinių darbuose vyrauja savitai ir įvairiomis technikomis interpretuojamos idėjos – „aš ir knyga“, „biblioteka mano gyvenime“, „mes ir Lietuvos kultūros istorija šiandien“. Jaunesnieji piešinių konkurso dalyviai dažniau vaizdavo save ar knygos veikėją, rinkosi drąsesnius skambių spalvų derinius, kontūrines linijas. Vyresni mokiniai labiau vaizdavo bibliotekos aplinkos detales, daugiau dėmesio skyrė mišrių technikų galimybėms, koliažinėms kompozicijoms, detalėms. Vyriausieji autoriai linkę į perskaitytų knygų sukeltus egzistencinius apmąstymus ar siurrealias vizijas, detalizuotą piešinį, daugiaplanes kompozicijas“, – sako Rita Mikučionytė, dailėtyrininkė, Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokyklos ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos dailės istorijos mokytoja ekspertė.

Konkursinė paroda „Knygų namų šviesa“ eksponuojama Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. „Dėsninga, kad šiuolaikiškai įrengta biblioteka šiandien tampa viena labiausiai mėgstamų jaunų žmonių susibūrimo vietų, kur susitinkama ne tik mokytis ar ruošti namų darbų, bet ir knygų apsuptyje turiningai praleisti laisvalaikį“, ­– tvirtina dailėtyrininkė  R. Mikučionytė.

Parodos atidarymas ir laureatų apdovanojimai vyks spalio 4 d. 11 val. trečiojo aukšto atrijuje. Paroda Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse veiks iki spalio 28 dienos.

Trumpai apie parodą

Data spalio 4–28 d.
Laikas bibliotekos darbo laiku
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvės, I a.
Organizatorius Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“