Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 17 d.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – atnaujintos paslaugos lankytojams

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius kviečia visus lankytojus – profesionalus ar norinčius pažinti muziką ir kitus menus – naudotis šį rudenį išplėstomis Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos paslaugomis:

Teminės konsultacijos

  • Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos darbuotojai pagal pateiktą individualią užklausą jūsų tema surinks moksliniam darbui (nuo moksleivio rašinio iki disertacijos) reikalingą medžiagą – leidinius, straipsnius ir kitą informaciją muzikos, dailės, dizaino, architektūros, fotografijos, teatro, kino ir šokio temomis.
  • Ieškantiems meninio įkvėpimo savai kūrybai specialistai padės atrasti jo šaltinius. Galbūt tai galėtų būti meno albumai ir kita vaizdinė informacija, medžiaga apie istorinių epochų ar atskirų meno krypčių, taikomojo meno atstovus, jų biografiją, kūrybą, taikytas technikas, padėsiančias išplėsti akiratį.
  • Muzikos informacijos specialistai padės ieškant kūrinių muzikiniam repertuarui sudaryti pagal amžiaus grupes, instrumentus, profesionalumo lygį (nuo moksleivio iki aukštos klasės atlikėjo).

Mokymai

  • Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje laukiami visi, norintys išmokti ar patobulinti žinias dirbant su muzikos kūrimo ir natografijos programomis Sibelius, muzikos kūrimo programa GarageBand ir muzikos kūrimo, įrašymo ir atlikimo programa Ableton.
  • Kviečiame mokymuose susipažinti ir su muzikine duomenų baze Naxos Music Library, perprasti visas paieškos ir naudojimosi galimybes. Duomenų bazėje pateikiami klasikinės, džiazo, folkloro, populiariosios, roko muzikos įrašai, daugiau nei 40 tūkst. kompozitorių ir atlikėjų biografinė informacija, muzikos epochų istorijos gidai, klasikinių kūrinių analizė, operų libretai, muzikos terminų žodynas ir kita muzikinė informacija.
  • Mokome efektyviai ieškoti informacijos meno temomis Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose užsienio duomenų bazėse: Cambridge journals online, de Gruyter, EBSCO Publishing, JSTOR, Project MUSE, Taylor&Francis, SHH Library and S&T Library, Wiley Online Library. Duomenų bazėse gausu informacijos šiomis temomis: architektūros, kraštovaizdžio dizaino, fotografijos, medijų meno, dizaino, bendrojo meno (ypač konceptualiojo) teorijos, meno terapijos, meno istorijos (įskaitant specializuotas potemes, pvz., viduramžių menas), muziejininkystės, kultūros paveldo apsaugos, Azijos ir Afrikos šalių meno.

Informaciniai muzikos pusvalandžiai

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje siūlome praleisti turiningą pusvalandį – bendrojo ugdymo ir muzikos mokyklų mokytojams ir mokiniams atrasti aktualių ir patrauklių muzikinio lavinimo galimybių Nacionalinėje bibliotekoje. Skaitykloje gausu vaizdinių priemonių, aukštos kokybės muzikos klausymosi įrangos, o fonduose – tūkstančiai muzikos ir vizualiųjų menų leidinių, leisiančių iliustruoti kiekvieną pasakojimą. Tai – lyg muzikos pamoka, kurią mokysitės (klausysite ir matysite) kitoje aplinkoje, su kitomis vaizdo ir garso priemonėmis ir, atrasdami naują terpę muzikos studijoms ir kūrybai, muzikinį akiratį siesite su vizualiųjų menų istorija, pavyzdžiais.

Per 30-ies minučių informacinį muzikos pusvalandį pateiksime informaciją iš anksto su jumis suderinta tema – apie kompozitorių ar atlikėją, kūrinį, garso įrašų istoriją, Nacionalinėje bibliotekoje saugomas muzikinio paveldo vertybes, kompiuterines programas muzikinėje kūryboje – kreipkitės įvairiausiomis jums rūpimomis temomis.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje dirbant individualiai, siūlome:

  • skaityti (knygos, natos);
  • groti (sintezatorius);
  • piešti (interaktyvios piešimo planšetės);
  • klausytis muzikos (garso įrašai);
  • žiūrėti filmus, koncertus, dokumentiką (vaizdo įrašai);
  • kurti (Sibelius, GarageBand, Audacity, Pixelmator, CodeBlocks, Adobe 19 programų rinkinys).

Skaitykla atvira: I–V 8.00–21.00 val., VI–VII 10.00–18.00 val.

Gedimino pr. 51, V a., 508 kab.
Maloniai prašome kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. (vidaus) 8657