Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 23 d.

Spalio 22–28 d.: Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė

Kasmet vykstanti Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė primena šios prieigos svarbą mokslo ir švietimo raidai ir kviečia mokslo ir akademinę bendruomenę, o kartu ir visą visuomenę dalyvauti renginiuose aktualiomis žinių ir informacijos sklaidos temomis.

Atviroji prieiga (angl. Open Access) yra nemokama ir laisva prieiga prie recenzuojamų mokslinių žurnalų ir kitų mokslinių leidinių. Tai alternatyva mokamiems moksliniams žurnalams, kurių ribota prieiga neleidžia pasiekti naujausios ir svarbiausios mokslinių tyrimų informacijos. Jos judėjimas vadovaujasi principu, kad kiekvienas asmuo turi teisę susipažinti su naujausiais moksliniais tyrimais, ypač kai jie yra viešai finansuojami.

Lietuvoje privačios organizacijos ir valstybės institucijos privalo skelbti mokslinius tyrimus, dauguma jų pasiekiami Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje eLABa, aukštojo mokslo institucinėse talpyklose ir kitur. Visą atvirosios prieigos iniciatyvą Lietuvoje koordinuoja Lietuvos mokslo taryba. Informacijos apie atvirąją prieigą ir Lietuvos vaidmenį atvirosios prieigos judėjime rasite Lietuvos mokslo tarybos internetiniame puslapyje, skyriuje  „Atvirasis mokslas“.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos interneto puslapyje, skyriuje „Atvirosios prieigos ištekliai“ galite rasti populiariausių užsienio ir Lietuvos atvirosios prieigos mokslinių žurnalų, knygų ir disertacijų talpyklų sąrašą. Arba, pasirinkę ieškoti duomenų bazėse per paiešką, pasiekiamą pagrindiniame www.lnb.lt svetainės lange, pateksite į EBSCO Discovery Service puslapį, kuriame galite susiaurinti paiešką, pasirinkę tik norimas atvirosios prieigos talpyklas (Content Provider skiltyje). Maloniai kviečiame naudotis šiais ištekliais.

Šiais metais spalio 22–28 d. vykstanti atvirosios prieigos savaitė kviečia „Kurti teisingus pagrindus atviroms žinioms“ (angl. „Designing Equitable Foundations for Open Knowledge“). Šūkis pasirinktas siekiant atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis valstybės, mokslo įstaigos ir leidėjai susiduria šiuo – perėjimo į atvirosios prieigos modelį – periodu. Nors nuo judėjimo pradžios 1999-ais metais pasiekta nemažai: vis daugiau mokslininkų pasirenka leisti savo straipsnius atvirosios prieigos moksliniuose žurnaluose ir kitas atvirai pasiekiamas talpyklas, o šių žurnalų pripažinimas auga, tačiau atvirosios prieigos politikos įgyvendinimas mokslo įstaigose yra lėtas ir nesistemingas. Šią savaitę kviečiama diskusijų ir renginių metu ne tik skatinti prisijungti prie atvirosios prieigos judėjimo ir kalbėti apie gerąsias jos savybes, bet diskutuoti apie esamus trūkumus ir rasti šių problemų sprendimus, padėsiančius kurti tvarią mokslo žinių ekonomiką ateityje.

Nacionalinė biblioteka šios savaitės metu kviečia jus į filmo Paywall: The Business of Scholarship peržiūrą, kuriame nagrinėjamas dabartinis mokslo žurnalų leidyklų modelis, jo trūkumai ir giliau supažindinama su priežastimis, dėl kurių atviroji prieiga yra vis labiau remiama pasaulio akademijos bendruomenių.

Atvirosios prieigos savaitės detalesnę informacija rasite Open Access Week oficialiame puslapyje (anglų k.)

Trumpai apie filmą

Data spalio 23 d.
Laikas 12 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1 val. 5 min.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami. Renginys vyks anglų kalba.