Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje iškilmingai pažymėtas Konstitucinio Teismo 25-metis

Konstitucinės kontrolės modelį pradėta kurti Atgimimo laikotarpiu. 1992 m. spalio 25 d. referendume priimtoje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje pirmą kartą valstybės istorijoje numatyta konstitucinės justicijos institucija – Konstitucinis Teismas (KT). Jo veikla reikšminga dėl išnagrinėtų bylų, susijusių su Lietuvos valstybės pamatines konstitucines vertybes įtvirtinančiomis Konstitucijos nuostatomis, ir dėl šio teismo aktyvaus tarptautinio bendradarbiavimo. Šiandien Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko iškilmingas minėjimas, skirtas KT 25-osioms veiklos metinėms. Pagerbti Lietuvos teisėjus, konstitucinės teisės žinovus atvyko Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadoriai, politikai, teisininkų bendruomenės atstovai.

Kaip pažymėjo Konstitucinio Teismo pirmininkas prof. Dainius Žalimas, KT jubiliejus – ne pagrindinė žinia, o proga informuoti visuomenę apie jo  svarbą šalies teisės sistemoje, jo, kaip neatsiejamos demokratinės valstybės dalies, įtaką teisės sistemos tobulinimui ir žmogaus teisių apsaugai. „Todėl neatsitiktinai savo jubiliejų mes minime Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur sukaupta žmonijos išmintis. Tik nuolat mokydamiesi ir tobulindamiesi mes galime atsakyti į šiandienos iššūkius ir priimti teisingus sprendimus. Palyginti su valstybės institucijomis, šiais metais mininčiomis savo veiklos šimtmečius, KT yra jaunuolis, tačiau mes tvirtai stovime ant kojų ir ginsime tas vertybes ir tuos principus, kuriuos tauta įtvirtino savo Konstitucijoje“, ­– sakė KT pirmininkas prof. D. Žalimas. Jis priminė, kad Lietuvos KT būtų dar labiau europinis, dar labiau matomas ir gerbiamas, jei politikai galų gale įteisintų individualaus konstitucinio skundo institutą.

Tardama sveikinimo žodį Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad nors salė ir nėra didelė, ir teisėjų nėra tiek daug, tačiau kokie svarbūs valstybei visi čia esantys žmonės. „Jūs esate valstybės atrama, o kartais tiesiog paskutinis bastionas, priklausomai nuo istorinio laikotarpio ir politinės raidos. Asmenybės, kurios kūrė, gynė ir tebegina mūsų pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją. Žengiant į kokybiškai naują laikotarpį, sprendžiant vidines valstybės problemas, linkiu išlikti drąsiems, nepriklausomiems nuo niekieno valios ar spaudimo ir nebijoti ginti demokratiją, Konstituciją ir kiekvieną žmogų. Labai tikiuosi, kad visada sugebėsime suprasti, kad Konstitucijos, Konstitucinio Teismo ir jo teisėjų nepriklausomumas yra svarbiausios vertybės. Nuo to priklauso ir mūsų laisvės, ir mūsų gyvenimai“, – pažymėjo šalies vadovė.

Pasak Seimo Pirmininko V. Pranckiečio, KT – tai institucija, kurią yra už ką gerbti. „Jūs saugote mūsų valstybingumo pamatus – Konstituciją, jūs mokote ir aiškinate, kaip mums, politikams, reikia elgtis, kokius sprendimus turime priimti, kad jie būtų teisingi ir nepažeistų Konstitucijos. Jūsų teismo veikla yra gerai žinoma ir vertinama Europoje, jūs profesionaliai dalinatės savo sukaupta patirtimi su jaunos demokratijos valstybėmis“, – teigė Seimo Pirmininkas. Jis pasidžiaugė, kad gali pasveikinti politikų iniciatyvą įteisinti individualaus konstitucinio skundo institutą, ir pažadėjo, kad rengiant referendumą dėl pilietybės Konstitucija nebus pažeidinėjama ir referendumas vyks tokiomis sąlygomis, kurios yra įtvirtintos pagrindiniame šalies įstatyme.

Dar daugiau KT veiklos akcentų atskleista dokumentiniame filme „Konstitucinis Teismas: ketvirtis amžiaus su Konstitucija ir tauta“, kurio premjera taip pat įvyko šiandien Nacionalinėje bibliotekoje, jubiliejinei sukakčiai skirtoje parodoje „Kelias į Lietuvos Respublikos Konstituciją“, kurią parengė Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija, ir ką tik išleistame leidinyje „25 Konstitucinio Teismo bylos, pakeitusios Lietuvą“. Ši knyga – bendras KT projektas su naujienų portalu 15min.lt. Portalo vyriausiajam redaktoriui Raimundui Celencevičiui šiandien KT pirmininkas įteikė Konstitucinio teismo padėką.

Renginyje taip pat buvo apdovanoti moksleivių rašinių konkurso „Konstitucinis Teismas svarbus Lietuvai ir jos žmonėms, nes...“ laureatai.


Daugiau nuotraukų ›