Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 25 d.

Paskelbtas pirmasis skaitmeninto Lietuvos kultūros paveldo agregatorius Europos skaitmeninėje erdvėje „Europeana“

Spalio 22–23 d. Berlyne vykusiame EUROPEANA agregatorių forumo susitikime Europos skaitmeninio kultūros paveldo platforma EUROPEANA patvirtino pirmąjį EUROPEANA agregatorių sąrašą. Iš 36 pateiktų kandidatūrų atrinktos 28 Europos šalių institucijos ir skaitmeninto paveldo portalai. Lietuvos skaitmeninto kultūros paveldo portalas epaveldas.lt patvirtintas pirmuoju oficialiu EUROPEANA platformos agregatoriumi Lietuvoje, o Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, kaip epaveldo.lt sistemos valdytoja ir tvarkytoja, įtraukta į agregatorių forumą.

Lietuvos kultūros ir mokslo institucijos skaitmeninį šalies paveldą reprezentuoja EUROPEANA platformoje nuo pat jos sukūrimo pradžios. Institucijos teikė turinį dalyvaudamos įvairiuose skaitmeninio turinio kūrimo ir sklaidos projektuose – „Europeana 1989“, „Athena Plus“, „Carare“, „Europeana Food and Drink“, „LoClaud“, „Europeana Photography“, „APEnet“ ir kt. 2008 metais Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai pavesta vykdyti šalies atstovavimo Europos skaitmeninėje bibliotekoje EUROPEANA funkciją ir agreguoti epaveldas.lt skaitmeninį turinį į europeana.eu. Šiuo metu jau yra perduota per 85 tūkst. pavadinimų objektų, kuriuos skaitmenino ir į epaveldas.lt portalą pateikė 46 Lietuvos kultūros ir mokslo institucijos.

Į pirmąjį agregatorių sąrašą taip pat įtraukti gerai žinomi Europoje ir pasaulyje skaitmeninto turinio instituciniai portalai:

Taip pat teminiai turinio portalai: