Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 29 d.

Valstybės šimtmečio biblioteka – prasmingo Ilzenbergo dvaro ir Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimo rezultatas

Spalio 26 dieną Rokiškio rajone įsikūrusiame Ilzenbergo dvare iškilmingai atidaryta Lietuvos valstybės šimtmečio biblioteka. Tai prasmingo metus trunkančių privačių iniciatyvų ir bendradarbiavimo su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka rezultatas. Naujosios dvaro bibliotekos kūrimo pavyzdžiu tapo Nacionalinėje bibliotekoje prieš metus įkurta Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio biblioteka. Naujojoje dvaro bibliotekoje sukauptos V. Landsbergio autorinės knygos. Ateityje kolekciją numatyta plėsti iškilių šalies politikų, Kovo 11-osios akto signatarų asmeninių kolekcijų leidiniais.

Pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, „naujoji biblioteka, viena vertus, gali būti apibūdinama kaip dvarų kultūros tradicijos tąsa, kita vertus, tai galime manyti esant ir būsiant naujo Lietuvos valstybės šimtmečio ženklu“.

„Tai prasminga, kai žinai, kad ne veltui rašai tas knygas, kur nors yra ne vien tik didelio miesto, bet ir atokesnio regiono kultūros taškas. Dvaras darosi kultūros centru, yra ir skaitykla, ir mano knygų skaitykla“, – pasidžiaugė bibliotekos atidarymo renginyje kalbėdamas prof. V. Landsbergis.

„Knygose atskleistas tas kelias, kaip mes ėjome, kokie žodžiai buvo sakyti, kaip ta istorija atvedė iki tikrosios nepriklausomybės. Biblioteka ir toliau sudarys žmonėms galimybes gilintis, analizuoti, sekti nepriklausomybės kelią“, – sakė Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas.

Renginyje Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė irgi džiaugėsi konstruktyviu dvaro ir Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimu, kurio rezultatas – ir šių metų pradžioje publikuota prof. Vytauto Landsbergio knyga „Iš signatarų balkono“, joje – 1989–2017 metų Vasario 16-osios proga pasakytos iškilmingos V. Landsbergio kalbos.

Tikimasi, kad naujoji Ilzenbergo dvaro biblioteka taps papildomu traukos centru šventei ar poilsiui jį pasirinkusiems mūsų šalies ir užsienio svečiams. Numatoma, kad ir ateityje kultūriniai ir edukaciniai renginiai bus organizuojami suvienijus dvaro ir Nacionalinės bibliotekos specialistų pastangas.

Daugiau apie renginį: