Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 31 d.

Lapkričio 9, 16, 23 d.: kino popietės Nacionalinėje bibliotekoje

Lapkričio mėnesį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vėl džiugins lankytojus susitikimais su filmų kūrėjais ir kino peržiūromis. Programą pradėsime susitikimu su šiuolaikiniu dokumentinių ir meninių filmų autoriumi, režisieriumi Ruslanu Korostenskiu. Jis ne tik papasakos apie filmų kūrimo užkulisius, bet ir pristatys savo filmą „Tavo veido šviesa“, sukurtą pagal Antano Vaičiulaičio noveles.

Lapkričio 9 d. 12 val.  ­– filmas „Tavo veido šviesa“ (2003). Filmą pristato autorius, režisierius R. Korostenskis.

2003 m. tarptautiniame festivalyje Baku, Azerbaidžane, Ruslano filmas „Tavo veido šviesa“ laimėjo 3-jose nominacijose: geriausias režisierius, geriausias prodiuseris ir geriausias audiovizualinis darbas. „Tavo veido šviesa“ – poetinė A. Vaičiulaičio novelės ekranizacija, kurioje atsiskleidžia motinos ir dukters santykiai. Vaidina: Elvyra Žebertavičiūtė, Elžbieta Latėnaitė.

Pirmąjį didelį pripažinimą režisieriui R. Korostenskiui 1999 m. pelnė filmas „Audra“.  Šis filmas Baltijos šalių kino festivalyje Latvijoje, Rygoje, Baltijos regiono kino festivalyje Suomijoje, Helsinkyje, ir Tarptautiniame buvusių Sovietų Sąjungos šalių kino festivalyje Rusijoje, Sankt Peterburge, pelnė pirmąją vietą. Režisierius ne kartą buvo apdovanotas ir už vaizdo klipų režisūrą. Jis kūrė vaizdo klipus Gyčiui Paškevičiui, Atlantai, grupėms „Mango“, „Pikaso“, „B‘Avarija“, „Delfinai“. Režisieriaus filmografijoje apie 20 filmų.

Įdomu tai, kad dabar režisierius kuria kitoje plotmėje – jis pasinėręs į tapybą, turi savo mokinių. Plačiau apie savo kūrybą papasakos pats autorius. Kviečiame į susitikimą.

Lapkričio 16 d. 12 val. – režisieriaus R. Korostenskio filmas „Airan: dievų keliai“  (2005)

Filmas sukurtas Vinco Krėvės apysakos „Pratjekabuddha: Ṡventųjų Gango vilnių pasaka“ motyvais. Mirštančio žmogaus siela ieškosi naujo kūno. Ji sudaro neįprastą sutartį su jauna mergina Mija: jos abi padės viena kitai. Mija, lydima mistinių nuotykių, padeda pasiklydusiam verslininkui rasti kelią atgal į miestą. Mija suvokia savo paskirtį – jos dėka atsiranda nauja, tobulesnė žmonių karta.

Režisierius, scenarijaus autorius, operatorius, dailininkas Ruslanas Korostenskis.
Vaidina: Elvyra Žebertavičiūtė, Reda Baranauskaitė, Aidas Preikšaitis.

Lapkričio 23 d. 12 val. – režisierės L. Lužytės filmas „Amžinai kartu“ (2016)

Lina Lužytė – jaunos kartos kino režisierė, TV ir kino režisūros bakalauro ir magistro studijas  baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Jos filmografijoje: „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ (2009), „Igrushki“ (2012), „Amžinai kartu“ (2016). Netrukus kino ekranus pasieks naujas filmas „Pilis“. Režisierės filmai pelnė ne vieną apdovanojimą.

„Amžinai kartu“ – vienos šeimos istorija. Žmona – tobulą šeimą kurianti moteris. Vyras – nepriklausomas kaskadininkas, žmonos nenorui vis grįžtantis į mėgstamą filmavimo aikštelę. Tyla ir nesusikalbėjimas – pagrindiniai šios šeimos santykių aspektai. Dukra blaškosi tarp šių dviejų pusių ir tai daro ją nelaimingą, priverčia maištauti. Bet mama nepasiduoda – jos scenarijuje nelaimingų žmonių negali būti.

Filmas buvo rodomas tarptautiniuose Karlovy Varų, Kairo, Liuksembergo „CinEast“, Italijos ir kt. kino festivaliuose. Filmas nominuotas net 8 kino apdovanojimams „Sidabrinė gervė“ (2017), aktorė Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė pelnė Geriausios aktorės apdovanojimą.

Vaidina: Dainius Gavenonis, Eila Grybinaitė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Rasa Samuolytė.

Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos). Įėjimas laisvas. Kviečiame ateiti.

Lapkričio 29–30 d. 11 val. kviesime pačius mažiausius bibliotekos lankytojus į tarptautinį animacinių filmų festivalį „Tindirindis“. Sekite mūsų naujienas www.lnb.lt

Trumpai apie filmus

Data

Laikas

Vieta

Filmas

Lapkričio 9 d.

12 val.

Kino salė, V a.

rež. R. Korostenskio filmas „Tavo veido šviesa“ (2003). Filmą pristato režisierius. 24 min., lietuvių k.

Lapkričio 16 d.

12 val.

Kino salė, V a.

rež. R. Korostenskio filmas „Airan: dievų keliai“  (2005). 48 min., lietuvių k.

Lapkričio 23 d.

12 val.

Kino salė, V a.

rež. L. Lužytės filmas „Amžinai kartu“ (2016). 88 min., lietuvių k.