Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 8 d.

Nacionalinę biblioteką papildė knygų apie informacinių technologijų ir jų naudotojų sąveiką kolekcija

Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai Pasaulinės tinkamumo dienos (angl. World Usability Day) proga perduota knygų apie informacines technologijas ir jų naudotojų sąveiką kolekcija. Idėja ją sukurti kilo Lietuvos naudotojų patyrimų dizainerių bendruomenėje.

Naujojoje kolekcijoje – knygos apie kompiuterinių sistemų dizainą, informacijos architektūrą, naudotojų patyrimą (angl. user experience), kompiuterinių sistemų tinkamumą (angl. usability), žmogaus ir kompiuterio sąveikos projektavimą ir kitus susijusius dalykus. Rasite naudotojų patyrimų dizainerių bendruomenėje puikiai žinomų Steve’o Krugo, Dono Normano, Edwardo R. Tufte, Louis’o Rosenfeldo, Susan Weinschenk ir daugelio kitų autorių knygų.

Pasaulinę tinkamumo dieną 2005 metais inicijavo Tinkamumo profesionalų asociacija (angl. Usability Professionals Association, šiuo metu – User Experience Professionals Association), siekdama skatinti paslaugų ir produktų tinkamumo, prieinamumo ir gerinimo idėjų plėtrą pasaulyje. Ši diena švenčiama kiekvienų metų antrąjį lapkričio ketvirtadienį.

„Pastaruoju metu kompiuterinių sistemų dizainas, informacijos architektūra ir kitos susijusios sritys labai populiarėja, tačiau bibliotekose ar knygynuose beveik nėra šios tematikos knygų. Norėjome, kad jos būtų laisvai prieinamos, todėl žvalgėmės atvirų erdvių, kuriose knygos yra mėgstamos. Taip kilo mintis susisiekti su Nacionaline biblioteka“, – pasakoja iniciatyvos organizatorius Igoris Gubaidulinas.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas susitikęs su iniciatyvos organizatoriumi I. Gubaidulinu pabrėžė naujos kolekcijos svarbą visuomenei. „Labai svarbu, kad šios knygos būtų prieinamos kiekvienam ir kad informacinių technologijų ir jų naudotojų sąveikos kolekcija bibliotekoje nebūtų užmiršta. Džiaugiamės, kad skaitytojai Nacionalinėje bibliotekoje galės plėsti savo žinių horizontus informacinių technologijų srityje“, – pasakojo prof. dr. R. Gudauskas.

Iniciatyva yra nekomercinė: visas knygas padovanojo leidėjai, Lietuvoje veikiančios įmonės ir pavieniai žmonės. Diduma dovanotų knygų naujos, tačiau pasitaikė naudotų, bet mėgstamų knygų iš įmonių lentynų. Prie iniciatyvos prisidėjo knygų leidėjai „O’Reilly Media“, „Smashing Magazine“, „Rosenfeld Media“, Lietuvos arba Lietuvoje veikiančios įmonės „NFQ Technologies“, „Wix“, „Treatwell“, „InVision“, „Nortal“, „MailerLite“. Mecenatų sąrašą greitai papildys „INVL Asset Management“ ir „Vinted“.

Knygų apie informacinių technologijų ir jų naudotojų sąveiką kolekciją galite rasti Nacionalinės bibliotekos Socialinių mokslų skaitykloje (antrame skaityklos aukšte) bei pasinaudoję šia nuoroda ›