Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 14 d.

Lapkričio 10 ir 14 d.: „SCA kryptys“ – diskusijos ir meistriškumo seminarai

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus pristatomos kino industrijos aktualijos, praktiniai ir teoriniai kino proceso iššūkiai. Jau dešimt metų „Scanoramos“ industriniame renginyje „SCA kryptys“ kino kūrėjai skatinami tobulinti praktinius įgūdžius, rengti projektų pristatymus (pitching), rengtis bendriems gamybos projektams, diskutuoti aktualiomis teisinės informacijos ir autorystės gynimo temomis. „SCA kryptys“ sukuria galimybę susipažinti su pripažintais autoriais ir savo kūrybinį kelią pradedančiais sėkmės debiutantais, kurių jau pirmieji darbai sulaukdavo dėmesio tarptautiniuose festivaliuose.

Lapkričio 10 d. 12 val. atvira diskusija „Aktorių atranka, peržengianti valstybių sienas“

Diskusijoje pripažintos gildijos „The Casting Society of America“ atstovės Nancy Bishop ir Kim Swanson pasakos, kaip aktoriai galėtų pasinaudoti tarptautinėmis galimybėmis, o režisieriai, prodiuseriai, atrankos specialistai – efektyviau vykdyti aktorių atrankas įvairiose šalyse. Patirtimi pasidalins ir Lietuvos aktorių atrankos režisieriai Kristina Kolytė, Dalia Survilaitė, Donatas Šimukauskas.

Lapkričio 10 d. 15 val. „Animacinio serialo prodiusavimo ypatumai: „Kiaulytė Peppa“ atvejis“

Šioje diskusijoje Hannah Lee Miller, kuri 2010 metais įgijo animacijos režisūros magistro laipsnį Londono nacionalinėje kino ir televizijos mokykloje, pristatys, kaip prodiusinė veikla gali padėti kūrybinei raiškai. Seminaro lektorė dirbo prie vaikams skirtų serialų, tokių kaip „Čagingtonas“, „Ei, Dagi“, „Mažoji Beno ir Holės karalystė“ ir „Kiaulytė Peppa“. Taip pat ji neseniai baigė trumpametražį animacinį filmą „Jie medžioja“.

Lapkričio 14 d. 12 val. meistriškumo seminaras „Autorinis kinas šiandien – pasiekti žiūrovą“

Seminarą ves Thomas Stuberis – jaunosios kartos vokiečių kino režisierius. T. Stuberis baigęs režisūros studijas Badeno-Viurtembergo kino akademijoje, už savo trumpametražį filmą „Mums sekasi gerai“ („Es geht uns gut“, 2006) pelnė nemažai apdovanojimų. Didžiajame ekrane debiutavo su ilgametražiu filmu „Paauglio baimė“ („Teenage Angst“, 2008), kurio premjera vyko Berlynalėje, ir filmas varžėsi dėl prizo. 2011 m. „Apie šunis ir arklius“ („Von Hunden und Pferden“) taip pat lydėjo didelė sėkmė: jis laimėjo „German Short Film Award“ ir sidabro medalį „Student Academy Awards®“ (studentų „Oskarų“) apdovanojimuose. Antrasis ilgametražis filmas „Herbertas“ („Herbert“, 2015) pelnė Vokietijos nacionalinį apdovanojimą ir prizų kituose Vokietijos kino festivaliuose. 2015-aisiais Th. Stuberis režisavo Vokietijos televizijos kriminalinio serialo „Nusikaltimo vieta“ („Tatort“) epizodą „Sudegintas“ („Verbrannt“). Naujausias Th. Stuberio filmas „Krautuvų valsas“ („In den Gängen“, 2018) pelnė ekumeninės žiuri apdovanojimą ir Gildijos prizą Berlyno kino festivalyje.

Lapkričio 14 d. 15 val. meistriškumo seminaras „Margarethe von Trotta: gyvenimas ir darbai“

Naujosios Vokietijos kino bangos varomąja jėga laikoma Margarethe von Trotta mintimis apie kūrybą, Ingmarą Bergmaną ir patirtį kine dalinsis meistriškumo seminare „Margarethe von Trotta: gyvenimas ir darbai“. Vena įtakingiausių naujojo Vokietijos kino režisierių, ne kartą pelniusi apdovanojimus Venecijos kino festivalyje, tarp jų – ir aukščiausią apdovanojimą „Auksinį liūtą“, laimėjusi prizą Berlynalėje, tris kartus dalyvavusi Kanų konkursinėje programoje kovoje dėl „Auksinės palmės šakelės“. M. von Trotta pradėjo kaip aktorė, dirbo su tokiais režisieriais kaip Volkeris Schlöndorffas, Raineris Werneris Fassbinderis ir Herbertas von Achternbuschas. Jos darbai nusipelnė aukšto įvertinimo ir atkreipė I. Bergmano dėmesį. M. von Trotta save laiko nepriklausomo kino kūrėja ir siekia visose medijose išlaikyti autorinį požiūrį. Naujausias darbas – dokumentinis filmas „Ingmaro Bergmano beieškant“ – nominuotas „Golden Eye“ apdovanojimui Kanuose. Taip pat meistriškumo seminare dalyvaus M. von Trotta sūnus Felixas Moelleris – dokumentinių filmų režisierius. F. Moelleris kartu su M. von Trotta pristatė filmą šių metų Kanų kino festivalyje. Aktorius ir režisierius sukūręs 7 dokumentinius filmus, tarp jų – ir televizijai.

Visi „SCA krypčių“ renginiai vyks anglų kalba ir yra atviri visiems kino profesionalams bei norintiems jais tapti. Registracija būtina. Daugiau informacijos apie „SCA kryptis“ rasite čia ›

Trumpai apie „SCA kryptis“

Data Laikas Vieta Tema Dalyvavimas

Lapkričio 10 d.

12 val.

Meno erdvė, V a. „Aktorių atranka, peržengianti valstybių sienas“

Registracija ›
Lapkričio 10 d. 15 val. Meno erdvė, V a. „Animacinio serialo prodiusavimo ypatumai: „Kiaulytė Peppa“ atvejis“

Registracija ›
Lapkričio 14 d. 12 val. Meno erdvė, V a. „Autorinis kinas šiandien – pasiekti žiūrovą“

Registracija ›
Lapkričio 14 d. 15 val. Meno erdvė, V a. „Margarethe von Trotta: gyvenimas ir darbai“ Registracija ›