Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 17 d.

Lapkričio 17 d.: dokumentinio filmo „Pirmasis spaudinys“ (brus. „Першадрук“) peržiūra

2017-aisiais minėjome 500 metų sukaktį, kai pirmasis baltarusių ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) spaustuvininkas Pranciškus Skorina, turtingų Vilniaus miestelėnų padedamas, Čekijos Karalystėje (Prahoje) įkūrė spaustuvę. P. Skorinos atminimo dienų proga Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir baltarusių klubas „Siabryna“ kviečia į dokumentinio filmo „Pirmasis spaudinys“ (brus. Першадрук) peržiūrą ir susitikimą su autoriais.

1517 m. rugpjūčio 6 d. Prahoje įkurtoje spaustuvėje P. Skorina išspausdino „Psalmyną“ – pirmąją knygą rusėnų (senąja baltarusių) kalba. Ši P. Skorinos mažo formato, kukli, patogi ir labai skoningai apipavidalinta knygelė buvo pigi ir skirta liaudžiai šviesti – paprastiems žmonėms mokyti. Prabėgus penkeriems metams P. Skorinta tapo pirmu LDK spaustuvininku: jis įkūrė spaustuvę garbaus vyro, šlovingo ir didžiojo Vilniaus miesto vyriausiojo burmistro Jokūbo Babičiaus name ir 1522 m. išspausdino pirmąjį kunigaikštystės teritorijoje leidinį „Mažąją kelionių knygelę“ (su kalendoriumi).

Pagerbiant P. Skorinos atminimą, 2015 m. lapkričio 20–21 d. baltarusių klubo „Siabryna“ iniciatyva buvo organizuota Tarptautinė mokslinė konferencija, o 2016 m. lapkričio 18–19 d. ir 2017 m. lapkričio 16–18 d. – P. Skorinos skaitymai „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knygų tradicija“, juose dalyvavo Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos ir Čekijos mokslininkai.

Lapkričio 16–18 d. Vilniuje vyks P. Skorinos atminimo dienos. Lapkričio 17 d. 15 val. kviečiame į dokumentinio filmo „Pirmasis spaudinys“ (brus. Першадрук, 2017) peržiūrą ir susitikimą su autoriais – scenaristu Uladzimiru Marozu ir režisieriumi Iharu Čyščenia. Filmo trukmė 39 min.

Kviečiame visus, besidominčius Pranciškaus Skorinos asmenybe, dalyvauti renginyje.

Trumpai apie filmą

Data
 lapkričio 17 d.
Laikas
15 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
3 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai
baltarusių klubas „Siabryna“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku;
filmas bus rodomas baltarusių kalba su angliškais subtitrais.