Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 18 d.

Lapkričio 18 d.: „Dzūkų kalendoraus 2019“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir asociacija „Vilniaus dzūkuliai“ kviečia ne tik dzūkus, bet ir visus kitus smalsius, linksmus, gerus ir mielus žmones į nuotaikingą renginį. O ne dzūkuliams iš karto paaiškiname, kad pavadinime jokios klaidos nėra. Iš tiesų išleistas „Dzūkų kalendorus 2019“.

Asociacija „Vilniaus dzūkuliai“  jau antrus metus  išleidžia „Dzūkų kalendorų“. Šiemet spaustuvės dažais kvepia net du kalendoriai – sieninis, papuoštas garsių Lietuvos dzūkų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Petro Bingelio, Veronikos Povilionienės, Adolfo Ramanausko-Vanago, Simono Konarskio, Vinco Krėvės-Mickevičiaus, Dalios Tamulevičiūtės ir kitų žinomų asmenybių portretais, taip pat ir dzūkiškų vietovių senovinėmis fotografijomis išmargintas stalo kalendorius.

Nespalvotos, praėjusio amžiaus nostalgija dvelkiančios nuotraukos vaizduoja įvairias Dzūkijos vietoves: Seinų kunigų seminariją, Kurnėnų mokyklą, Punios piliakalnį, Merkinės turgaus aikštę, Druskininkų pušynus, Kapčiamiestį, Lazdijus, o fotografijas lydi žaismingos dzūkiškos patarlės.

Sieniniame kalendoriuje tokių įdomybių dar daugiau – tikras dzūkas čia atpažins gausybę savo kraštui būdingų dzūkiškų pasakymų, su Dzūkija mažai ką bendra turintis tautietis sužinos, ką reiškia „an kaunierų važinėc“, „kad kiaušis nenuvirst nuo galvos“ ar „palos užsisukė“.

Be to, kalendorius supažindina ir su dzūkiškais gėrimais – bruknių gira, laukinių obuoliukų alumi, sula, duonos ir džiovintų mėlynių gira bei kitais gardžiais gėrimais, kurių receptus parūpino etnologė Nijolė Marcinkevičienė.

„Dzūkų kalendoraus 2019“ pristatyme dalyvaus dainininkė Veronika Povilionienė, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, poetas Rimvydas Stankevičius, kalbininkė dr. Asta Leskauskaitė, etnologė Nijolė Marcinkevičienė, kalendorių sudarytojas, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininkas Juozas Žitkauskas, Eišiškių Stanislovo Rapolionio, Merkinės Vinco Krėvės,  Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus, Veisiejų Sigito Gedos gimnazijų moksleiviai ir pedagogai.

Renginyje bus galima įsigyti „Dzūkų kalendorų“, kuriame viskas dzūkiška – nuo sausio iki gruodžio.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 18 d.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Laikas
14 val.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorė
asociacija „Vilniaus dzūkuliai“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“