Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 15 d.

Lietuviai ir lenkai: nuo konflikto ištakų prie sprendimų paieškos (5 ir 6 paskaitos)

Vaizdo paskaitų ciklas „Konflikto genezė“.

Dvylikoje trumpų paskaitų, nufilmuotų Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, lietuvių ir lenkų istorikai aptaria aktualius Lietuvos ir Lenkijos, lietuvių ir lenkų istorijos klausimus — ypač tuos, dėl kurių interpretacijos kyla ginčų abiejų tautų viešosiose erdvėse.

5 paskaita (lenkų k. su lietuviškais titrais)

Krzysztofas Buchowskis, Balstogės universiteto profesorius

„Krajovcai. Tarp kūjo ir priekalo“

Svarbiausia krajovcų nuostata buvo krašto patriotizmas. Kraštai — buvusios LDK žemės. Taigi krajovcų patriotizmo pagrindas nebuvo nei tautinis, nei valstybinis. Deja, krajovcus atmetė ir lenkai, ir lietuviai, kadangi Lietuva ir Lenkija ėmė kurti tautines valstybes.


6 paskaita

Prof. dr. Valdas Rakutis

„Ateis lietuviai, atims lenkų žemę“

Lenkai nelaikė lietuvių rimtais partneriais. Pradžioje lietuviai buvo traktuojami kaip vokiečių, paskui kaip bolševikų pakalikai. Su Lenkija kariaujanti bolševikų valdžia su lietuviais flirtavo, kalbėjo apie naujas sienas.

Skirtingą lietuvių ir lenkų požiūrį į Lietuvos nepriklausomybę iliustruoja konkretūs pavyzdžiai. Antai Lyduokių dvaras prie Ukmergės priklausė garsios LDK giminės atstovui Michalui Kossakowskiui. Nenuostabu, kad M. Kossakowskis siekė ir užėmė tokį postą kaip Lenkijos vyriausybės atstovo valdant gen. Lucjanui Żeligowskiui.

Vaizdo paskaitas bendradarbiaujant su Nacionaline biblioteka, leidiniu „15min“, radijo stotimi „Znad Wilii“ sukūrė VšĮ „Ketvirta versija“. Projektą parėmė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Konfliktus kurstančias temas nušviečia istorikai, mokslų daktarai: Krzysztofas Buchowskis, Rimantas Miknys, Alvydas Nikžentaitis, Andrzejus Pukszto, Valdas Rakutis, Jarosławas Wołkonowskis.


1, 2 paskaitas galima peržiūrėti čia ›

3, 4 paskaitas galima peržiūrėti čia ›