Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 16 d.

Lapkričio 19 d. – gruodžio 9 d.: paroda „Ilgiausių metų Ą ir Ę! Sto lat Ą i Ę!“

Ar norite būti Ą, bet ne Ę? O gal verčiau Ę nei Ą? Jei nesuprantate, ką tai reiškia, tačiau norite sužinoti, apsilankykite grafikos ir iliustracijų parodoje vaikams ir jaunimui „Ilgiausių metų Ą ir Ę! Sto lat Ą i Ę!“, kuri veiks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje.

Tai visiškai neįprastas renginys vaikams ir jaunimui, skirtas Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio šventėms. Čia jūsų lauks žinių lobiai ir daugybė įdomių netikėtumų: iliustruotojų dirbtuvės, diskusijos, pamokėlės ir žaidimai. Savo akimis išvysite, kaip puikūs lenkų ir lietuvių dailininkai, grafikai, iliustruotojai – Józefas Wilkońis, Andrzejus Strumiłło, Małgorzata Gurowska, Patricija Bliuj-Stodulska, Stasys Eidrigevičius, Kęstutis Kasparavičius, Bronius Leonavičius, Sigutė Chlebinskaitė ir kiti – kuo įvairiausiais būdais ir stiliais atvaizdavo… šneką. Būtent! Bet argi šneką ir kalbą apskritai įmanoma parodyti?

Paroda atidaroma lapkričio 19 d., 14 val. Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje, I a.

Atidarymo metu vyks diskusija „Jurata, knyga, cukrus ir arbata“ apie kalbų gyvenimą ir sąsajas, dalyvaus kalbininkės, sociolingvistės dr. Loreta Vaicekauskienė iš Lietuvių kalbos instituto ir Vilniaus universiteto, dr. Kinga Geben iš Vilniaus universiteto, dr. Aneta Lewińska iš Gdansko universiteto, moderuos Inga Mitunevičiūtė iš Lietuvos nacionalinės bibliotekos. Po diskusijos bus organizuojama viktorina jaunimui.

Parodą papildys turininga renginių programa, jauniausiųjų čia lauks daug įvairių veiklų ir  netikėtumų – iliustruotojų dirbtuvės, žinių lobiai ir žaidimai:

  • Lapkričio 27 d. ir gruodžio 4 d. – parodos lankymas su kuratorių palyda (lietuvių ir lenkų k.) vaikams bei jaunuoliams, dalyvausiantiems kūrybinėse dirbtuvėse, rengiamose Mažojo princo fondo „Visa Lietuva skaito vaikams“, Lietuvių kalbos instituto ir Nacionalinės bibliotekos.
  • Gruodžio 8 d., 12 val. – Vilniaus mokytojų namuose, bendradarbiaujant su knygos festivaliu vaikams ir jaunimui „Vaikų Kalėdų sala“, susitikimai su dailininkais ir iliustruotojų dirbtuvės (lietuvių k.).
  • Gruodžio 9 d., 12 val. — Nacionalinėje bibliotekoje susitikimai su dailininkais ir iliustruotojų dirbtuvės (lietuvių k.).
  • Gruodžio 9 d., 15 val.— Nacionalinėje bibliotekoje ekspertės, tyrinėtojos dr. Małgorzatos Cackowskos iš Gdansko universiteto paskaita „Apie kalbinius ir vaizdinius tekstų jauniausiems aspektus“ (lenkų k., verčiant į lietuvių k.).
  • Gruodžio 9 d., 16 val.— Nacionalinėje bibliotekoje parodos uždarymas ir vakaronė: trumpas parodos katalogo pristatymas, padėkos raštų ir „Baltijos sirenų“ statulėlių už indėlį propaguojant lenkų grafikos, iliustravimo ir knygos meną Lietuvoje įteikimas (lietuvių k.).

Organizatoriai: fondas „Bałtyckie Syreny“ (Gdanskas), Lenkijos institutas Vilniuje, Mažojo princo fondas „Visa Lietuva skaito vaikams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Adomo Mickevičiaus institutas. Partneriai: knygų festivalis „Vaikų Kalėdų sala“, Lietuvių kalbos institutas. Projektą lėšomis remia Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija, vykdanti 2017‒2022 m. daugiametę programą „Nepriklausoma“, ir Adomo Mickevičiaus institutas, vykdantis dotacijų programą „Kultūros tiltai“.

Įėjimas į visus renginius nemokamas.

Trumpai apie parodą

Data lapkričio 19 d. – gruodžio 9 d.
Laikas atidarymas lapkričio 19 d. 14 val.
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykla, I a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai fondas „Bałtyckie Syreny“, Lenkijos institutas Vilniuje, Mažojo princo fondas „Visa Lietuva skaito vaikams“, Nacionalinė biblioteka, Adomo Mickevičiaus institutas
Partneriai ir rėmėjai knygų festivalis „Vaikų Kalėdų sala“, Lietuvių kalbos institutas, Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija, Adomo Mickevičiaus institutas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›