Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 20 d.

Dovana Nacionalinei bibliotekai – unikali autografuotų leidinių kolekcija

Lapkričio 16 d. lankydamasis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje sociologas, akademikas Arvydas Virgilijus Matulionis perdavė ypatingą  dovaną – bibliotekos nuolatinei globai jis patikėjo savo daugiau nei pusę amžiaus rinktą autografuotų leidinių kolekciją.

Preliminariais skaičiavimais, joje – arti tūkstančio egzempliorių knygų, periodinių leidinių, brošiūrų, proginių spaudinių, programėlių, o autografų juose – tūkstančiai. Leidiniai yra lietuvių, latvių, estų, rusų, lenkų, anglų, prancūzų, vokiečių ir kitomis kalbomis, autografų autoriai – įvairių veiklos sričių Lietuvos ir užsienio šalių atstovai.

Pirmasis kolekcijos leidinys – tai A. V. Matulionio mamos rūpesčiu gauta Jono Karoso knyga „10 000 kilometrų aplink Europą“ su dailininko Kazio Naruševičiaus autografu. Ankstyviausias – taip pat mamai, tuomet Raguvėlės pradžios mokyklos vedėjai Kazimierai Matulionienei priklausęs parašas  knygoje „Naujoji Lietuva“: 1938 metais Lietuvos Nepriklausomybės 20-mečio sukakčiai atminti Švietimo ministerija šią knygą  dovanojo kiekvienam,  baigusiam mokyklą. Rinkinyje – ir kolekcininko tėvo, žinomo miškininko Algirdo Matulionio autografuotas „Miškininko kalendorius 1941 metams“.

Pasak akademiko, vienas įdomiausių leidinių yra su popiežiaus Pranciškaus parašu, gautu per šiųmetinę popiežiaus viešnagę Lietuvoje. Paprastai popiežiaus autografą gauti ypač sunku, todėl ir jo vertė neįkainojama. Unikalios yra A. V. Matulionio vadinamosios „parašų simfonijos“ – įvairių sukakčių minėjimų, suvažiavimų metu ant proginių leidinių surinkti jų dalyvių parašai. Iš tokių minėtini Sąjūdžio 10 ir 30 metų sukaktims skirti leidiniai „Lietuva ir Sąjūdis“.

Išsamiau apie kolekcijos leidinius ir jų istorijas netrukus bus galima perskaityti šiuo metu A. V. Matulionio rengiamoje knygoje, kurią ketinama išleisti kitąmet. 

Ją, kaip ir visą savo didžiąją gyvenimo dalį kauptą kolekciją, akademikas A. V. Matulionis dovanų skiria netrukus šimtmetį pasitiksiančiai Nacionalinei bibliotekai. Bibliotekoje ji bus saugoma kaip atskiras rinkinys ir bus prieinama susipažinti visiems besidomintiems.