Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 3 d.

Gruodžio 3 d.: dokumentinio filmo „Zikaras. Laisvės paminklo kūrėjas“ peržiūra

Lietuvoje būtų sunku rasti žmogų, nemačiusį Juozo Zikaro kūrinių. Lietuvos dailės klasikas, profesionalus skulptorius profesorius J. Zikaras – vienas iškiliausių Panevėžio krašto menininkų, palikęs itin svarbių darbų Lietuvos valstybingumo kūrimo istorijoje. Jis labiausiai žinomas dėl sukurtos „Laisvės“ (1921 m.) statulos ir garsių žmonių – istorinių asmenybių biustų: Jono Basanavičiaus, Simono Daukanto, Vinco Kudirkos. Daugybę metų jie puošia Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį. Skulptorius žinomas ir kaip Lietuvos tarpukario pinigų – litų ir centų monetų gipsinių modelių kūrėjas.

Dokumentiniame filme „Zikaras. Laisvės paminklo kūrėjas“ režisierius Linas Mikuta gilinasi į J. Zikaro, kaip menininko, gimimą, jo talento ir pilietiškumo budimą, laisvės sampratą, asmenybės brandą ir tragizmą. Neabejotina viena: Tėvynė buvo esminis skulptoriaus gyvenimo dėmuo, o svarbiausi jo gyvenimo etapai lemtingai sutapo su pačios Lietuvos valstybės likimo vingiais.

Filme apie skulptorių kalba istorikai, menininkai, visuomenės veikėjai, be to, panaudoti dokumentiniai kadrai iš kelionės J. Zikaro pėdsakais, sudėti ir šių dienų jaunimo pamąstymai apie laisvę. Skulptūra „Laisvė“ – simbolis, lydintis per visą filmą, skatinantis žiūrovus susimąstyti, kokia gi tikroji laisvės kaina, kokia jos reikšmė Lietuvai ir kiekvienam iš mūsų asmeniškai.

 Režisierius L. Mikuta – jaunosios kartos menininkas, jau spėjęs sukurti labai brandžių ir pačiais geriausiais vertinimais garsėjančių dokumentinių filmų. Tai „Dzūkijos jautis“, „Pakeleiviai“, „Pietūs Lipovkėje“, „Šaltos ausys“. Pastarasis 2016 metais sukurtas filmas vis tebepelno apdovanojimų tarptautiniuose kino festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Renginyje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje dalyvaus filmo režisierius L. Mikuta ir VšĮ „Dermė“ vadovė, filmo prodiuserė Jūratė Kavaliauskienė.

Maloniai kviečiame.

Trumpai apie renginį

Data
gruodžio 3 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“