Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 3 d.

Gruodžio 3–16 d.: paroda, skirta leidinio „Valstybės žinios“ šimtmečiui

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje eksponuojama paroda, skirta leidinio „Valstybės žinios“ šimtmečiui. Joje pristatomi leidinio įsteigimą atspindintys archyviniai dokumentai, Lietuvos partizaninio pasipriešinimo vadų įsakymai ir nutarimai, bylojantys buvusios tarpukario Lietuvos teisėsaugos tęstinumą partizanų veikloje, taip pat dokumentai ir leidiniai, parodantys „Valstybės žinių“ atkūrimą ir veiklą nepriklausomybės laikais.

1918 m. gruodžio 6 d. Valstybės Tarybos sekretorius Jokūbas Šernas Lietuvos ministrų kabinetui įteikė raštą, kad aukštasis Valstybės Tarybos prezidiumas pripažino reikalingu leisti valstybės įstatymų ir valdžios įsakymų (Valstybės Tarybos priimtų įstatymų, aukštojo Valstybės Tarybos prezidiumo, Ministrų kabineto ir atskirų ministrų įsakymų) lakštus ir pavedė jam tuojau pradėti tuo dalyku rūpintis. Taip buvo parengtas nepriklausomos Lietuvos pagrindinių įstatymų šaltinis – periodinis informacinis leidinys „Laikinosios Vyriausybės žinios“, pirmasis jo numeris pasirodė 1918 m. gruodžio 29 d. Vilniuje lietuvių, lenkų, gudų ir žydų kalbomis.

Pagrindinių šalies įstatymų leidybos raida apima tris laikotarpius: nuo 1918 m. vasario iki 1940 m. birželio, nuo 1940 m. birželio iki 1990 m. kovo ir nuo 1990 m. kovo 11 dienos.

„Vyriausybės žinios“ skelbė įstatymus, sutartis su užsienio valstybėmis, įvairius Vyriausybės aktus, testamentus, varžytines ir kitus viešojo pobūdžio potvarkius, nuo 1928 m. pradėta leisti šio leidinio dvi dalys: pirmoje dalyje skelbti įstatymai ir Vyriausybės aktai, antroje dalyje – varžytinės, testamentai, šaukimai, ieškojimai, akcinių ir kitų bendrovių balansai, draugijų registrai, pamesti pasai, pavardžių pakeitimai, nuo 1936 m. šioje dalyje imta skelbti apskričių savivaldybių įsakymus.

Ministrų kabineto leidžiamos „Vyriausybės žinios“ ėjo iki 1940 m. birželio 15 dienos.

Lietuvą okupavus, iki 1940 m. rugsėjo leidinį tuo pačiu pavadinimu leido bolševikinė liaudies vyriausybė. 1944–1993 m. oficialius teisės aktus skelbiantis laikraštis buvo leidžiamas įvairiais pavadinimais lietuvių ir rusų kalbomis.

Nuo 1993 m. gegužės mėnesio atkurta nepriklausomos Lietuvos oficialaus leidinio tradicija ir vietoje „Lietuvos Respublikos Seimo ir Vyriausybės žinių“ buvo pradėtas leisti oficialus leidinys „Valstybės žinios“, o 1996 m. gruodžio 31 d. įkurta valstybės įmonė Seimo leidykla „Valstybės žinios“. Ji veikė iki 2014 m., kai oficialaus teisės aktų skelbimo funkcija buvo perduota Teisės aktų registrui.

Tarpukario Lietuvos Respublikos oficialusis leidinys „Vyriausybės žinios“ yra pripažintas Lietuvos kultūros paveldu, visi šio leidinio numeriai nuo 1918 m. iki 1940 m. yra įtraukti į Lietuvos kultūros paveldo perkėlimo į elektroninę erdvę programą ir publikuojami virtualioje elektroninio paveldo sistemoje.

Parodos atidarymo proga gruodžio 3 d. 18 val. vyksiančiame renginyje leidinio „Valstybės žinios“ istoriją ir reikšmę apžvelgs istorikas, Seimo narys Arvydas Anušauskas ir istorikas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojas Darius Juodis. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.

Trumpai apie parodą

Data gruodžio 3–16 d.
Laikas bibliotekos darbo laiku
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“