Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 13 d.

Kaip žiūrėdami į daiktus ir žmones juos apšviečiame, taip jie ir švyti

Kino portreto apie tapytoją Nomedą Saukienę „Iš kur tas švytėjimas“ sumanytoja ir režisierė Agnė Marcinkevičiūtė sako: „Kaip mes žiūrėdami į daiktus ir žmones patys juos apšviečiame, taip jie ir švyti.“ Mylėti žmones ir gyvenimą, žiūrėti į žmones ir daiktus taip, kad juos apšviestum, daryti tai, kuo tiki, net jei kiti iš tavęs tikisi ar reikalauja visai ko kito – gali būti, kad ši Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje nuskambėjusi mintis nusako ir režisierės, ir jos herojės požiūrį į kūrybą ir gyvenimą.

Dokumentiniame filme A. Marcinkevičiūtė kartu su operatore Kristina Sereikaite užfiksavo menininkės N. Saukienės kūrybos ir kasdienio gyvenimo šeimoje akimirkas nedemonstruojant archyvinių nuotraukų, nekalbinant meno kritikų. Režisierė džiaugiasi, kad vizija – parodyti žiūrovui natūralią N. Saukienės, kaip tapytojos, mamos, dailininko Šarūno Saukos žmonos, močiutės, dukters ir bendruomenės narės, gyvenimo tėkmę – išsipildė. Daug lėmė ir pačios kūrinio herojės gebėjimas nesivaržyti kameros, taip pat jos kantrybė, atsakomybė ir drausmė.

Prieš filmo pristatymą žiūrovams Nacionalinės bibliotekos Kino salėje A. Marcinkevičiūtė pasakojo apie jo kūrimo aplinkybes, dalijosi filmo ištraukomis ir vaizdais Nacionalinės bibliotekos TV studijoje. Režisierė taip pat buvo provokuojama svarstyti objektyvaus, tikslaus veikėjų vaizdavimo ir meilės savo herojams santykio problemą, atskleisti, kiek laisvi savo kalbose ir veiksmuose yra dokumentinio filmo veikėjai, o kiek juos kreipia nematoma režisierės ranka. A. Marcinkevičiūtę kalbino Nacionalinės bibliotekos informacijos analitikos metodininkė Vilija Baublytė.

Filmo peržiūra vyks Nacionalinės bibliotekos Kino salėje gruodžio 14 d. 12 val.