Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 14 d.

Konferencijoje Tel Avive – Judaikos tyrimų centro parengta paroda ir dr. L. Lempertienės pranešimas

Gruodžio 12 d. Izraelio žemės muziejuje Tel Avive įvyko konferencija „Kartu kūrėme valstybes: litvakai – nepriklausomų Izraelio ir Lietuvos valstybių kūrėjai“ ( angl. „Building Our States Together: The Role of Litvaks in The Creation of Independent Lithuania and Israel“). Ši konferencija buvo skirta  Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui ir Izraelio valstybingumo 70-mečiui paminėti. Renginį organizavo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvos ambasada Izraelio valstybėje.

Konferencijos programoje – pranešimai apie Lietuvos žydų indėlį kuriant Izraelio ir Lietuvos valstybingumą, žydų paveldo ir Holokausto aukų atminimo įamžinimą Lietuvoje.

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos skyriaus vadovė dr. Lara Lempertienė. Pranešime „Žydų ir lietuvių socialinis, kultūrinis ir politinis dialogo atspindys Lietuvos bibliotekų ir archyvų kolekcijose“  (angl. „Jewish-Lithuanian Social, Cultural and Political Dialogue as Reflected in Lithuania’s Libraries and Archives Collections“) mokslininkė pristatė svarbius, šiai temai aktualius judaikos ir lituanikos dokumentus, saugomus Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje.

Renginys tapo savotišku lapkričio 13 d. Nacionalinėje bibliotekoje vykusios Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos inicijuotos tarptautinės konferencijos „Drauge modernios valstybės link: litvakai Lietuvos ir Izraelio valstybingumo istorijoje“ tęsiniu.

Konferencijoje taip pat demonstruota Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro parengta kilnojamoji paroda „Atspindžiai suskilusiame veidrodyje“ (angl. „Reflections in a Shattered Mirror“). Parodos ekspozicija siekiama pristatyti turtingą ir įvairiaspalvį visos Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenių gyvenimą tarpukariu: socialinės rūpybos ir medicinos sistemą, švietimo ir ugdymo institucijas, meną, mokslą ir literatūrą, svarbią šių bendruomenių vietą tarptautiniame žydų kultūros kontekste.

Ambasada šią didelio susidomėjimo sulaukusią parodą ketina pristatyti Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko oficialaus vizito į Izraelį metu 2019 m. pradžioje.