Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 22 d.

Sausio 22 d.: knygos ir filmo „Pravieniškių mafija“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, portalas DELFI ir žurnalistas Dainius Sinkevičius kviečia į renginį, kuriame bus pristatytos visą Lietuvą sudrebinusios istorijos apie nusikaltėlių gyvenimą Pravieniškių pataisos namuose, šokiruojantys pasakojimai apie kriminalinio ir pramogų pasaulio garsenybių draugystes, kalinių subkultūrą ir zonoje galiojančias nerašytas taisykles.

Praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusi tik suaugusiesiems skirta knyga „Pravieniškių mafija“ (išleido leidykla „Baltos lankos“) iš karto sulaukė skaitytojų dėmesio – tapo perkamiausia visuose šalies knygynuose.

Knygos „Pravieniškių mafija“ autorius D. Sinkevičius pristatys savo knygą ir atsakys į susirinkusiųjų klausimus. Taip pat pirmą kartą viešai bus parodytas dokumentinis filmas „Pravieniškių mafija“. Jį sukūręs D. Sinkevičius sako, kad tai bus savotiškas knygos tęsinys. „Tai – ypatingas projektas, kuriuo žmonėms suteiksime dar didesnę galimybę pažvelgti į tai, kas daugybę metų vyko ir tebevyksta įkalinimo įstaigose“, – sakė D. Sinkevičius.

„Pravieniškių mafiją“ parašęs žurnalistas sako, kad knygoje aprašo tikrovę, kurios daugelis nenorėtų matyti: joje ne tik pateikiami necenzūruoti Pravieniškių pataisos namų „bachūrų“, „dūchų“ ir „gaidžių“ liudijimai apie kruviną kovą dėl autoriteto, kalinių luošinimą, prekybą narkotikais, draugystę su pareigūnais, santykius su pramogų pasaulio atstovėmis, bet ir atskleidžiami nuo visuomenės nuslėpti nusikaltimai. „Ši knyga – tik suaugusiems ir tik stiprių nervų žmonėms, nes aprašytos istorijos – viena už kitą baisesnės, – sako knygos autorius. – Bet tikiu, kad knygą perskaitę nuteistųjų artimieji taip pat suras atsakymų į klausimus, kurie juos kamuodavo. Tačiau tai nebus malonūs atsakymai.“

360 puslapių knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ pateikiamos iki šiol niekur neskelbtos garsių kalinių išpažintys – šie prabilo ne tik apie tai, kaip jų gyvenimą paveikė „Pravieniškių mafijos“ skandalas, bet ir atskleidė, kodėl įvykdė baisius nusikaltimus, dėl kurių yra įkalinti.

„Pravieniškių mafija“ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms priklausantys asmenys. Pagal kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles gyvenantys grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai. Pasakodamas šiurpą keliančius įvykius pataisos namuose, autorius nevengia kritikos teisėsaugos pareigūnams, kurie metų metus nesugebėjo sutramdyti zonai vadovavusių nusikaltėlių, ir atskleidžia, kokį pragarą turi ištverti pirmą kartą už grotų patekę nuteistieji, ką jie išgyvena išėję į laisvę.

Pokalbį moderuos DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Trumpai apie renginį

Data sausio 22 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorius DELFI
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“