Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 9 d.

Algimantas Bučys: pagoniškos Lietuvos valdovus popiežiai vadino karaliais

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje sausio 7 d. pristatyta Algimanto Bučio knyga „Lietuvių karaliai ir Lietuvos karalystė de facto ir de jure viduramžių Europoje“. Rašytojas, literatūrologas, literatūros kritikas A. Bučys savo veikalu siekia atstatyti tikruosius pagoniškos Lietuvos valdovų titulus.

Kodėl net ir lietuviškoje istoriografijoje valdovai vadinami didžiaisiais kunigaikščiais, nors daugybėje lotyniškų šaltinių Lietuvos valdovai tituluojami karaliais (lot. rex)? Knygoje, kurios pirmoji laida jau išpirkta, A. Bučys pateikia daugybę dokumentų lotynų kalba, išmargintų karališku Lietuvos valdovų titulu. Karaliais juos vadino ir popiežiai, ir Rygos auksakaliai. Nacionalinėje bibliotekoje knygos ištraukas skaitė aktorius Gediminas Storpirštis.

Kas lietuviškai ir nelietuviškai rašiusius istorikus privertė pasiklysti vertime? „Tai informacinis karas, nieko daugiau“, – taip mitologijos tyrinėtojas Dainius Razauskas pakomentavo popiežiaus karaliumi vadinto Lietuvos valdovo Gedimino titulo sumenkinimą vienoje iš ano meto lotyniškų kronikų.

Be mokslinių veikalų, A. Bučys yra išleidęs keletą poezijos rinkinių ir romanų. 2010 m. jam paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija už knygas „Barbarai vice versa klasikai“ ir „Seniausioji lietuvių literatūra“.