Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 23 d.

Sausio 23 d.: „Metų knygos rinkimai“: susitikimas su rašytoju Justinu Žilinsku

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rašytojas Justinas Žilinskas pristatys „Metų knygos rinkimuose“ dalyvaujančią knygą „Kaukas Gugis ir kerų karas“.

2006 m. pasirodžiusi pirmoji J. Žilinsko knyga apie kauką „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas“ į lietuviškos maginės fantastikos lauką atvedė savitą herojų – mažą ir gudrų kaukavaikį, kažkuo panašų į šaunųjį Robiną Hudą ir indėnuką Harką. Knyga pelnė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus apdovanojimą už debiutą paauglių literatūroje ir pateko į „Metų knygos rinkimų“ penketuką 2006-aisiais. Antroji knyga apie šį herojų „Kaukas Gugis ir kerų karas“, išleista 2017 m., jau yra apdovanota Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus antrąja premija už geriausią 2017 metų knygą paaugliams ir šiemet nominuota „Metų knygos rinkimų“ knygos paaugliams kategorijoje.

„Kaukas Gugis ir kerų karas“ – pasakojimas apie tą laiką, kai ūgteli ir ant tavo pečių užgriūva atsakomybė: už save, už šeimą, už gentį. Pasaulis staiga tampa nebe juodai baltai paprastas, o mįslės pasunkėja. Tenka sukąsti dantis, išmokti kautis, pasirinkti. Būna, širdis tempia į vieną pusę, sąžinė – į kitą, būtinybė – į trečią. Ir kaip neprasmegti pelkėje, nekartoti kitų klaidų, nesukelti karo?

Lietuva, 1369 metai pagal žmonių kalendorių, gūdūs ir keisti laikai, kai miškai ir pelkės knibždėte knibždėjo padarų ir būtybių, kai žmonės ir mažosios gentys gyveno kaimynystėje, o kipšai labiausiai garsėjo kaip puikūs kerėtojai... Kaukas Gugis – jau kaukajaunio amžiaus, laukiantis savojo Įžengimo – šventės, po kurios tenka vyresniųjų pareigos ir užduotys. Gyvenimas Kaukašlaityje nusistovėjęs ir Gugiui po didžiųjų žygių netgi nuobodus. Tačiau netrukus įvyksta kai kas netikėta – išaiškėja seniai slėpti dalykai, užverda tikra maišatis. Kaukai priversti susikauti su kipšais, tačiau priešininkų jėgos nevienodos. Reikia spręsti: eiti į karą ginti garbės ar siekti taikos ir derybų? Koks kelias yra teisingas? Šis pasakojimas yra apie atsakomybę ir apie pasirinkimus – kartais itin nelengvus. Pagrindiniai klausimai, kuriuos kelia autorius: ar tikslas pateisina priemones, ką reiškia atsakomybė, koks jos svoris ir kur veda melas?

Visą šiųmečiuose „Metų knygos rinkimuose“ nominuotų lietuvių autorių knygų sąrašą rasite čia ›. Už labiausiai patikusią knygą balsuoti galima iki 2019 m. vasario 17 d. vienu iš trijų būdų: interneto svetainėje (iš vieno įrenginio balsuoti galima ne daugiau kaip 5 kartus), el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 01504 Vilnius.

Trumpai apie renginį

Data sausio 23 d.
Laikas 15 val.
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykla, I a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“